Programi / 9. listopada 2010.

Sudjelovanje hrvatske delegacije na Svjetskoj učeničkoj GLOBE konferenciji, Cape Town 2008.

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje te uz financijsku potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i brojnih sponzora predstavnici četiri istaknute hrvatske GLOBE škole, Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatskog biološkog društva, predstavljale su Republiku Hrvatsku na Svjetskoj učeničkoj GLOBE konferenciji, koja se od 22. do 28. lipnja 2008. održavala u Cape Townu, Južnoafrička Republika.

Pred oko 400 sudionika iz 40 zemalja, koje su najavile svoje sudjelovanje, učenici OŠ Konjščina iz Konjščine, OŠ Huga Badalića iz Slavonskog Broda, Srednje škole Mate Blažine iz Labina i Tehničke škole iz Daruvara predstavili su usmenim izlaganjima na engleskom jeziku svoje istraživačke projekte, predstavili hrvatski Program GLOBE i našu zemlju na hrvatskom izložbenom prostoru, a u sklopu kulturalnih prezentacija izveli program predstavljanja hrvatske kulturne i tradicijske baštine. Učenici i njihovi pratitelji sudjelovali su i na istraživački usmjerenoj terenskoj nastavi, tijekom dva konferencijska dana i tom prigodom imali prilike upoznati prirodne i kulturne znamenitosti krajnjeg juga Afričkog kontinenta.

Svjetska učenička GLOBE konferencija tradicionalno nosi naziv „GLOBE Learning Expedition“, jer joj je jedan od ciljeva učenje – učenje o drugim zemljama i ljudima, učenje o drugim i drugačijim običajima, učenje jednih sudionika od drugih te učenje u neposrednom kontaktu sa znanstvenicima. Tema ove, treće po redu svjetske GLOBE konferencije je „GLOBE Research for Sustainable Communities“ (u slobodnom prijevodu: GLOBE istraživanja za održive zajednice), čime se naglašava važnost i namjera primjene istraživačkog pristupa učenju (prezentacije učeničkih istraživačkih projekta i istraživački usmjerena terenska nastava tijekom konferencije) u sklopu obrazovanja za održivi razvoj.

Mnogobrojne prateće aktivnosti osnovnog programa konferencije omogućile su međusobno upoznavanje sudionika te uspostavljanje suradnje i prijateljstva među mladim ljudima iz različitih dijelova svijeta.

Više o programu konferencije i njezinom tijeku moguće je naći na adresama www.globe.gov i http://public.carnet.hr/globe/novosti/JAR.htm

Voditeljica hrvatske delegacije
mr. sc. Diana Garašić, viša savjetnica