Programi / 21. listopada 2021.

Stručni skup za školske koordinatore SEMEP projekta: Projektna nastava u zelenom srcu Hrvatske

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje 15. i 16. listopada 2021. održan je dvodnevni terenski stručni skup za školske SEMEP koordinatore. Sudjelovalo je 29 sudionika, većinom nastavnika i učitelja biologije, ali i drugih struka, s obzirom na interdisciplinarne karakteristike ovog projekta.

Prvi su dan sudionici posjetili novootvoreni Centar za velike zvijeri u Sušici i uz stručno vođenje dobili uvid kako se ovaj odlično vizualno i metodički uređen prostor može iskoristiti za rad s učenicima. Nakon toga posjećena je spilja Lokvarka, bogata spiljskim ukrasima, ujedno najdublji turistički uređen speleološki objekt u Hrvatskoj u kojem posjetitelji mogu  doći do oko 75 m dubine.

Uz poštivanje epidemioloških mjera održana su 4 predavanja kao smjernice za terenski dio rada i pripremanje projektne nastave za učenike. Predavanje o leptirima s izvora Kupe, održala je nastavnica biologije iz Srednje škole Čabar, Melita Lichtental, koja je više godina ostvarivala ovaj projekt sa svojim učenicima. Viša savjetnica Marina Ništ podsjetila je sudionike na karakteristike projektne nastave i različite mogućnosti uključivanja učenika s posebnim potrebama u osmišljavanje, provođenje i analiziranje ovakve nastave na terenu te mogućnostima uklapanja u kurikulume biologije. Pozvala je nastavnike i učitelje drugih struka da pronađu mogućnosti uklapanja ovakvog rada u ostale nastavne predmete. Ujedno je to, zajedno s još dva predavanja, bila podloga za sutrašnji terenski rad. Predavanje o informativnim pločama na poučnoj stazi Leska i digitalnim aplikacijama za određivanje biljaka održale su učiteljice savjetnice biologije Anita Mustać iz OŠ Šime Budinića, Zadar, i Diana Vlahović iz OŠ Bogumila Tonija, Samobor. Izuzetno zanimljivo i slikovito predavanje o obitelji Zrinskih i Frankopana, vezanoj uz obljetnicu 400 godina od rođenja i 350 godina od smrti bana  Petra Zrinskog održao je Milivoj Dretar, učitelj povijesti iz OŠ Petar Zrinski, Jalžabet.

Drugi dan terenskog dijela skupa održan je na poučnoj stazi Leska, gdje su sudionici prema osobnom interesu u manjim grupama osmišljavali projektnu nastavu za svoje učenike. Završni dio skupa održan je u Interpretacijskom centru Brod na Kupi – Putovima Frankopana, smještenom u obnovljenom kaštelu, čiju je prvobitnu izgradnju naredio i nadzirao sam ban Petar Zrinski. U centru je i stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka “Divljina s pogledom na more”.

Navedenim temama ostvaren je cilj stručnoga skupa, a sudionici su ga izvrsno ocijenili što je vidljivo u priloženoj evaluaciji.

Sve prezentacije sudionicima će biti dostupne u One Note bilježnici. Skup je organizirala i sastavila izvješće viša savjetnica za prirodu i biologiju Marina Ništ.

Evaluacija

(docx: 42,54 KB)

Preuzmi