Programi / 27. listopada 2021.

Stručni skup istraživačko učenje u provođenju programa GLOBE s ciljem implementacije u predmetne kurikulume

Državni stručni skup za učitelje i nastavnike s višegodišnjim iskustvom u provođenju Programa GLOBE održan je 14. i 15. listopada 2021. godine. Na skupu je prisustvovalo pedesetak sudionika.

Nacionalna koordinatorica Programa GLOBE dr. sc. Diana Garašić upoznala je sudionike skupa s novostima u provođenju Programa. Osvrnula se na Regionalni skup za Europu i Euroaziju koji je održan tjedan ranije te sudjelovanje hrvatskih učenika i učitelja/nastavnika. Bilo je riječi i o novom procesu certificiranja trenera i mentora za program GLOBE te su učitelji/nastavnici pozvani da se prijave za trenere.

Održane su četiri paralelne radionice u virtualnim sobama. Sudionici su sami birali radionicu u kojoj žele sudjelovati. Zrinko Bahorić, mag. phys. et geophys., održao je radionicu iz područja atmosfere o primjeni podataka s automatske atmosferske postaje u istraživačkom učenju. Dr. sc. Diana Garašić održala je radionicu iz područja biosfere u kojoj su prikazani problemski zadaci i aktivnosti za učenje koje se odnose na ciklus ugljika. Marina Ništ, prof., održala je radionicu iz područja hidrosfere o primjeni protokola za makrobeskralježnjake. Sanja Klubička, dipl. ing., održala je radionicu iz područja pedosfere u kojoj su sudionici upoznali protokol za propusnost tla i aktivnosti za istraživačko učenje vezane uz njega.

U nastavku programa mr. sc. Marina Grčić održala je predavanje o učeničkim istraživačkim projektima u Programu GLOBE. Pritom se vodila svojim dugogodišnjim iskustvom recenzenta učeničkih projekata na Smotri i natjecanju hrvatskih GLOBE škola te je ukazala na česte poteškoće i načine njihova rješavanja. Potom su prikazana četiri primjera učeničkih istraživačkih projekata. Mentori učenika su predočili kako je nastajao projekt uz prikaz savjeta recenzenata tijekom provedbe. Krešimir Kojundžić, prof., predstavio je projekt Koliko je pijeska i praha u našim tlima? OŠ Ivana Filipovića, Osijek i OŠ Antuna Mihanovića, Osijek. Zrinka Klarin, prof., predstavila je projekt Oblaci nad mojim gradom OŠ Šime Budinića, Zadar. Lidija Tivanovac, prof., i Marina Balažinec, prof., predstavile su projekt Vrijeme i dinamika listanja lipe u Belišću i Varaždinu OŠ Ivana Kukuljevića, Belišće i III. OŠ Varaždin. Marina Gojković, prof., i Mirjana Stanić, prof., predstavile su projekt Pitka voda u Slavonskom Brodu, Gimnazije „Matija Mesić“, Slavonski Brod i OŠ „Ivan Goran Kovačić“, Slavonski Brod.

Potom je Ankica Veseljić, dipl. ing., održala radionicu u kojoj su sudjelovali svi sudionici skupa, a na kojoj su vježbali korištenje GLOBE baze podataka za istraživačko učenje radi ostvarivanja ishoda predmetnih kurikuluma.

U završnom dijelu skupa je Lydia Lugar, prof., iznijela planove za tekuću školsku godinu i osvrnula se na provođenje Programa GLOBE u skladu s epidemiološkim mjerama. Pozvala je sudionike na iznošenje završnih komentara i evaluaciju stručnog skupa.

Evaluacija je pokazala da 89% sudionika skupa procjenjuje da se teme izvrsno mogu primijeniti u praksi i da su isto toliko značajne za njihov osobni profesionalni razvoj, a 93% njihovu aktualnost procjenjuje najvećom ocjenom. Komunikaciju 86% sudionika procjenjuje izvrsnom, a 96% sudionika smatra da su imali izvrsnu priliku za iznošenje vlastitog mišljenja. Jasnoću izlaganja 93% sudionika procjenjuje izvrsnom, a pripremljenost predavača 96%. Sudionici su općenito zadovoljni skupom te ih je 96 % skup u cjelini procijenilo kao izvrstan.

Voditeljica skupa:  Lydia Lugar, prof.

Evaluacija stručnoga skupa

(xlsx: 119,30 KB)

Preuzmi