Programi / 12. svibnja 2023.

Seminar stručnog usavršavanja za učitelje „Poučavanje židovske povijesti i Holokaust na zapadnom Balkanu“

Trideset učitelja i nastavnika iz Hrvatske, Slovenije,  Bosne i Hercegovine, Srbije i Sjeverne Makedonije okupilo se u Rijeci, od 5. do 7. svibnja 2023. godine radi sudjelovanja u stručnome skupu posvećenom poučavanju židovske povijesti i Holokausta na zapadnom Balkanu. Organizator skupa je Centropa u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje (AZOO). Centropa je osnovana s ciljem očuvanja židovskog sjećanja u Srednjoj i Istočnoj Europi, na Balkanu, Baltiku i bivšem Sovjetskom Savezu, a potom širenja prikupljenih saznanja najširoj mogućoj publici. Izrađuju tematske internetske stranice, multimedijske filmove, putujuće izložbe, edukativne programe i ilustrirane knjige, a sve na temelju bogate arhive. Digitalizirali su više od 25 000 obiteljskih fotografija i osobnih dokumenata u privatnom posjedu. Posljednjih godina proizvode dokumentarne filmove, aplikacije za pješačke ture i podcaste. Važan segment djelatnosti Centrope je stručno usavršavanje nastavnika.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u svom pozdravnom govoru istaknula je da Agencija više od 20 godina uspješno provodi usavršavanja u području poučavanja i učenja o Holokaustu u Republici Hrvatskoj. Dodatne mogućnosti stručnog usavršavanja hrvatskim učiteljima i nastavnicima u regionalnim i međunarodnim skupovima otvorile su se prošle godine kada je Agencija za odgoj i obrazovanje potpisala Sporazum o suradnji s Centropom. Time AZOO nastavlja unaprjeđivati kvalitetu poučavanja o Holokaustu te širiti mogućnosti stručnog usavršavanja.

Kroz predavanja i radionice sudionici skupa mogli su pratiti povijest Židova na prostoru jugoistočne Europe, s posebnim naglaskom na povijest Židova u gradu Rijeci, sudjelovati u tržnici ideja s nizom dobro osmišljenih primjera iz nastavne prakse o korištenju Centropinih materijala te kreirati nastavne planove o filmu „Zahor“.

Viša savjetnica Agencije, Loranda Miletić održala je radionicu pod nazivom U čemu je jedinstvenost židovskog groblja u Đakovu i što možemo iz toga naučiti? u kojoj su sudionici istražili malo poznatu prošlost i događaje koji su se zbili u sabirnom logoru i na židovskom groblju u Đakovu tijekom Drugoga svjetskog rata te zašto su ljudi u vrijeme Holokausta donosili različite odluke i s kojim posljedicama.