Programi / 2. svibnja 2019.

Radna definicija antisemitizma

Međunarodni savez za sjećanje na holokaust (International Holocaust Remembrance Alliance/IHRA) okuplja od 1998. godine vlade i stručnjake radi jačanja, unapređenja i poticanja obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu te provedbe obveza iz Deklaracije iz Stockholma usvojene 2000. godine.

Danas se IHRA-ino članstvo sastoji od 31 zemlje članice među kojima je i Republika Hrvatska (od 2005.godine).  Sve su članice jedinstvene u prihvaćanju spoznaje  da je nužna međunarodna politička koordinacija kako bi se ojačalo društvo i suprotstavilo rastućem poricanju holokausta i antisemitizmu.

Pravno neobvezujuću Radnu definiciju antisemitizma 26. svibnja 2016. usvojila je 31 država članica Međunarodnoga saveza za sjećanje na holokaust.

Svrha ovoga dokumenta jest osigurati praktičan vodič za identifikaciju antisemitskih incidenata i skupljanje podataka o njima, kao i poticati uvođenje i jačanje pravne regulative kojom bi se suzbijao antisemitizam. Istovremeno, ona služi učiteljima i nastavnicima kao referentna definicija pri poučavanju i učenju o holokaustu i prevenciji antisemitizma.

Izvorni tekst dokumenta dostupan je na mrežnim stranicama Međunarodnoga saveza na sjećanje na holokaust, na poveznicihttps://www.holocaustremembrance.com/

Radna efinicija antisemitizma (PDF: 153. kb)