Programi / 29. siječnja 2014.

Poučavanje o holokaustu trajna je obveza svih nas

hol1_mZa hrvatsko društvo danas nije upitno želi li se sjećati žrtava holokausta, već na koji način će se sjećati, koliko je spremno daleko ići u suočavanju s vlastitom prošlošću, pokušajima da je razumiju i da se osudi svaki oblik genocidnog ponašanja. Da bi se što bolje upoznali s društveno-povijesnim okolnostima i činjenicama o najvećem zločinu protiv čovječnosti i na ispravan način educirali učenike o toj temi Agencija za odgoj i obrazovanje 11 godinu zaredom, u povodu 27. siječnja Dana sjećanja na žrtve holokausta, organizirala je stručno usavršavanje za učitelje i nastavnike na temu Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti.

Na trodnevnom stručnom skupu, organiziranom u Splitu od 26. do 29. siječnja 2014. godine,  sudjelovalo je 50-ak učitelja i nastavnika iz svih krajeva Hrvatske. Kroz znanstvena i stručna predavanja domaćih i inozemnih stručnjaka, radionice i primjere dobre prakse poučavanja o toj temi u hrvatskim školama proširili su svoja znanja i educirali se o smjernicama za poučavanje o holokaustu.

hol3_mPosjetili su Židovsku općinu i sinagogu te sudjelovali u obilježavanju Dana sjećanja na holokaust, koje po prvi put u prisutnosti gradonačelnika i predstavnika vjerskih i nacionalnih zajednica svečano obilježeno u Splitu kod spomenika djeci žrtvama holokausta u dvorištu osnovne škole Pojišani. Stručno usavršavanje organizirano je u suradnji sa Židovskom općinom u Splitu, Mémorialom de la Shoah iz Francuske i Međunarodnom školom za poučavanje o holokaustu Yad Vashemom iz Izraela.

Trajna je obveza svih nas poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti uvodno su na početku skupa naglasili Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, Ivo Baldasar, gradonačelnik Grada Splita i Nj. E. Yosef Amrani, veleposlanik Izraela u Hrvatskoj.

– Unatoč tome što mislim da je hrvatsko društvo napravilo značajan iskorak u osudi holokausta, nažalost, ipak mislim da nismo učinili dovoljno. U hrvatskom društvu još postoje, i svjedoci smo, negativnih pojavnosti, izraženih kroz grafite na ulicama i neprimjerno ponašanje na nogometnim utakmicama. Sve dok ima takvih pojavnosti moramo se truditi da naše mlade generacije poučimo svemu onome što je fašizam i genocid donio, jednostavno da osvijeste činjenicu da uporaba određenih simbola ima puno već  težinu i ozbiljniju, no što se to djeci čini – naglasio je Vinko Filipović.

hol_mAgencija za odgoj i obrazovanje od 2003. godine provodi edukaciju i stručno usavršavanje odgojno-obrazovnih radnika na temu holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti i u tome  intenzivno surađuje s Mémorialom de la Shoah iz Francuske i Međunarodnom školom za poučavanje o holokaustu Yad Vashemom iz Izraela s kojima ima potpisan i sporazum o suradnji. Imenovana su i 43 regionalna koordinatora koji znanje stečeno na stručnim skupovima, koje organiziraju savjetnici Agencije, i na međunarodnim stručnim usavršavanjima dijele s učiteljima i nastavnicima na svom području. I kroz građanski odgoj i obrazovanje učenici se educiraju o pravim vrijednostima u društvu i građanskoj i društvenoj odgovornosti za izgradnju boljeg i sigurnijeg društva za sve.

–  I u novijoj povijesti, unatoč svim nastojanjima, svjedoci smo negativnih pojavnosti u društvu kojima se veličaju totalitarni režim i krše ljudska prava. Zato svatko na razini svoje odgovornosti, koju imamo kao odgojno-obrazovni radnici, moramo prenesimo našoj djeci vrlo uvjerljive i autentično poruke i znanja o ovoj tematici, da bismo izgradili pozitivne stavove i možda nadoknadili sve ono što nemaju u obiteljskom odgoju – poručio je Vinko Filipović.

Skup je pozdravio i splitski gradonačelnik Ivo Baldasar koji je izrazio zadovoljstvo što je Agencija za odgoj i obrazovanje izabrala Split kao mjesto organizacije jednog tako važnog skupa. Podsjetio je na dugu, višestoljetnu prisutnost židovske zajednice u Splitu i njezin veliki značaj u izgradnji grada. – Holokaust je doveo do ruba uništenja jedan narod. To je jedinstveni slučaj u povijesti uništenja jednog naroda i samo učenjem i poučavanjem možemo spriječiti da se takvo nešto više nikada ne dogodi – naglasio je Ivo Baldasar.

Već petu godinu zaredom na stručnim skupovima kao predavač i uvodničar sudjeluje i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Nj. E. Yosef Amrani. – Moj narod ima moralnu obvezu i odgovornost održavati svijest o holokaustu, jedinstvenog slučaja genocida u ljudskoj povijesti. Edukcija o holokaustu je trajna obveza svih nas, a posebno vas koji educirate mlade generacije, jer i danas svjedočimo činjenica da svijet jednostavno tiho šuti na patnje pojedinih naroda i da se relativizira značaj holokausta i fašizma – kazao je veleposlanik Amrani.

hol4_mStručna predavanja započela su projekcijom filma Kako smo živjeli? u kojem je prikazan život Židova u predratnoj Europi koji se ni po čemu nije razlikovao od života drugih naroda. Nakon toga Ana Lebel, predsjednica Židovske općine u Splitu, održala je predavanje o povijesti Židova u Splitu i Vidu Morpurgu, splitskom ugledniku koji je znatno doprinio društvenom i kulturnom razvoju grada.

– Upravo takav način poučavanja, kojim se razbijaju stereotipi o Židovima, i u kojem se s edukacijom počinje iz jednoga globalnog konteksta, preko lokalne priče i priče o pojedincu najbolji je i najefikasniji način poučavanja o holokaustu – istaknula je Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje i organizatorica stručnog skupa.

Kroz radionice učitelji i nastavnici educirali su se o međunarodnim smjernicama za poučavanje o holokaustu te kako ih primijeniti da se kod mladih poboljša znanje o ovom uništenju bez presedana i da se sačuva sjećanje na one koji su prošli patnje. Također  kako potaknuti učenike, ali i sebe same, na razmišljanje o moralnim i duhovnim pitanjima koja proizlaze iz holokausta i koja se mogu primijeniti u današnjem svijetu.

hol2_mIzuzetno poučnao i zanimljiva za sudionike skupa bila su izlaganje dr. sc. Tal Bruttmanna iz Mémorial de la Shoaha na temu Evolucija genocidne prakse: različite faze „Konačnog rješenja“. Prikazom autentičnih dokumenata i fotografija iz tog vremena Tal Bruttmnan pojasnio je tijek i proces nacističkog planiranja, diskriminacije i ubijanja židovskog naroda. U drugom predavanju, također na temelju povijesnih izvora i dokaza, prikazao je tko su počinitelji i žrtve holokausta, a tko promatrači i spašavatelji.

Dr. sc. Chava Baruch iz Yad Vashema kroz predavanje naslovljeno “Fotografije snimljene u getu” upoznala je učitelje i nastavnike kako mogu poučavati o holokaustu i koja su glavna pitanja koja bi se trebala postaviti u diskusiji s učenicima. Povijesne fotografije dizajnirane su kao nastavne kartice da bi se učenje o holokaustu napravilo zanimljivim, ali i da bi učenici uspjeli pojmiti tadašnji svijet te užas i patnju kroz koju su prolazili Židovi.

Kako se poučavanju o holokaustu može pristupiti u hrvatskim školama, kako koncipirati plan i program poučavanja i ugraditi ga u postojeći plan i program škole kolegama učiteljima i nastavnicima iz svog iskustva rada s učenicima prenijeli su  Miljenko Hajdarović i Mladen Tot  iz Srednje škole Čakovec, Milivoj Dretar iz Osnovne škole Petar Zrinski, Jalžabet,  Josipa Bilić iz Turističko-ugostiteljska škola Split i Sela Tecilazić iz Škola za dizajn, grafiku i održivu gradnju iz Split. Iskustva poučavanja o holokaustu u Irskoj sudionicima skupa prenijela je Lynn Jackson iz irske Zaklade za edukaciju o holokaustu.

hol5_mU sklopu stručnog usavršavanja sudionici skupa posjetili su sinagogu u Splitu, jednu od tri najstarije u svijetu koje su i dalje aktivne. Tom prilikom susreli su se s 77-godišnjom Majom Gorjan koja je kao četverogodišnja djevojčica preživjela zatočeništvo u logoru u Đakovu. Na kraju stručnog usavršavanja organizatorice skupa Loranda Miletić i Renata Ozorlić Dominić upoznali su učitelje i nastavnike s nastavnim materijalima za poučavanje o holokaustu i drugim genocidima, koji je u suradnji s inozemnim institucijama pripremila Agencija za odgoj i obrazovanje.