Programi / 6. lipnja 2013.

Potpisan Memoranduma o suradnji s Yad Vashemom

sporazum_mU Yad Vashemu u Jeruzalemu, središnjoj svjetskoj instituciji za proučavanje i obilježavanje Holokausta, potpisan je 2. lipnja 2013., Memorandum o suglasnosti o suradnji u području poučavanja o Holokaustu između Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, Agencije za odgoj i obrazovanje i Yad Vashema – memorijalnog centra mučenika Holokausta i junaka. Memorandum su svečano potpisali predsjednik Uprave Yad Vashema,  Avner Shalev  i veleposlanik RH u Izraelu Pjer Šimunović, ovlašten za potpis od strane  Vlade RH. Potpisivanju su bili nazočni Miriam Steiner-Aviezer, koja je preživjela Holokaust porijeklom iz Hrvatske i autorica knjige „Hrvatski pravednici“, Richelle Budd Caplan, direktorica Europskog odjela Međunarodne škole za proučavanje Holokausta u Yad Vashemu, njezini suradnici Chava Baruch i James McIntosh te ministar-savjetnik Marko Džigumović, policijski časnik za vezu u Veleposlanstvu RH u Tel Avivu.

Memorandum obuhvaća suradnju u razdoblju od 2013 do 2016. godine, a koja podrazumijeva godišnje seminare u Yad Vashemu za učitelje, nastavnike, sveučilišne profesore, i ostale stručnjake koji se bave edukacijom o Holokaustu iz Hrvatske. Na seminarima Yad Vashema dosad je već sudjelovalo dvjestotinjak polaznika iz Hrvatske.

Prije potpisivanja memoranduma veleposlanik Šimunović sastao se s  Avner Shalevom, a tijekom razgovora obostrano su potvrđeni zadovoljstvo bliskom suradnjom koja je uspostavljena između RH i Yad Vashema na planu proučavanja i obilježavanja Holokausta te želja da se suradnja, kojoj upravo potpisani memoranduma daje potreban okvir, i dalje unapređuje. Također prije potpisivanja memoranduma, a po obilasku muzeja  veleposlanik Šimunović, u pratnji Miriam Steiner-Aviezer i Marka Džigumovića, rasplamsao je vječni plamen i položio vijenac u Dvorani sjećanja te se upisao u knjigu sjećanja