Programi / 26. siječnja 2015.

Oblici sjećanja i suočavanja s prošlošću

hv1_mU tjednu kad se obilježava Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta nije upitno želimo li se sjećati, već koji oblik to sjećanje ima i da li smo i koliko daleko spremni ići u suočavanju s vlastitim prošlošću i pokušajima nerazumijevanja. Svjedoci smo i danas da se u svijetu, koji je preplavljen nasiljem i netolerancijom, holokaust minimalizira i zato je možda važnije nego ikada ukazati na zločin koji se dogodio nad židovskim narodom i ostalim nevinim žrtvama nacističkog progona. Najbolji odgovor kojim se možemo suprotstaviti takvim tendencijama je upravo edukacija i nove metode poučavanja da bismo naše mlade generacije obrazovali za izgradnju demokratske i tolerantne države. Poruka je to upućena na otvaranju državnog stručnog skupa Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, koji je za učitelje i nastavnike različitih predmetnih područja organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u Varaždinu od 25. do 28. siječnja 2015. godine.

Od 2003., kad je donesena Odluku o obilježavanju Dana sjećanja na holokaust i sprečavanja zločina protiv čovječnosti 27. siječnja, Agencija za odgoj i obrazovanje kontinuirano organizira stručno usavršavanja za učitelje i nastavnike osnovnih i srednjih škola u suradnji s mnogim nacionalnim i međunarodnim organizacijama. Svake godine znanstvenici iz različitih međunarodnih institucija koje se bave poučavanjem o holokaustu, domaći stručnjaci te iskusni učitelji i nastavnici dijele svoje bogato iskustvo, perspektive i primjere dobre prakse s učiteljima i nastavnicima iz cijele Hrvatske, pomažući im da znanja i iskustva stečena tijekom 4-dnevnog stručnog usavršavanja što uspješnije ugrade u svoj neposredni rad s učenicima.

hv2_mOvogodišnji skup posvećen je obilježavanju 70 godina od kada je Crvena armija oslobodila 7.500 zatvorenika iz zloglasnoga nacističkog logora Auschwitz – Birkenau u Poljskoj, te  obilježavanju 70-godišnjice deportacije međimurskih Židova. Naime, za vrijeme Nezavisne države Hrvatske više od 350 Židova s područja Varaždina i okolnih mjesta nestalo je u samo nekoliko dana, zato je upravo Varaždin odabran kao mjesto održavanja skupa. Na taj mračni detalj varaždinske povijesti u pozdravnom govoru osvrnuo se i varaždinski gradonačelnik Goran Habuš. – Nismo ponosni na taj dio povijesti, no zato se moramo potruditi da se tako nešto više nikada ne ponovi – rekao je Habuš izrazivši uvjerenje da će upravo ovakvi skupovi pomoći da se takav zločin protiv čovječnosti više nikada ne dogodi.

Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuo je prilikom otvaranja skupa da je napravljen veliki iskorak u poučavanju o holokaustu u hrvatskim školama, ali da se treba i može učiniti još i više. -Prije desetak godina niti u formalnom niti u sadržajnom smislu nije se puno poučavalo o holokaustu u školama. Do promjene je došlo uvođenjem u nastavni plan i program građanskog odgoja i donošenjem odluke 2003. godine da se  27. siječnja obilježava kao Dan sjećanja na holokaust – rekao je Filipović i dodao da je zadaća svih učitelja i nastavnika, obrazovnih institucija i politike da u odgoju mladim generacijama ukažemo na sve zlo koje je holokaust donio. Uvođenjem građanskog odgoja i obrazovanja, koji se kroz kroskurikularno provodi u školama, obrazovna politika želi potaknuti mlade generacije na razvijanje pozitivnih stavova i vrijednosti i da postanu odgovorni i tolerantni članovi multikulturalne zajednice u kojoj žive. – Stečena znanja i vještine, kao što su razvijeno kritično mišljenje, međusobno uvažavanje i tolerancija, solidarnost i pravednost sežu u domenu obrazovanja o holokaustu čime poučavanje o tim najmračnijim stranama povijesti podižemo na jednu novu razinu – naglasio je Staša Skenžić, pomoćnik ministra znanosti,  obrazovanja i sporta.

Hv3_mDa je Hrvatska zaista napravila veliki pomak u poučavanju o holokaustu, potvrdila je Zina Kalay Kleitman, veleposanica Izraela u RH-a, koja je izrazila zadovoljstvo organizacijom skupa ističući da u Hrvatskoj postoji jako dobra baza za proučavanje holokausta, puno bolja nego u većini ostalih europskih zemalja. Poučavanje o holokaustu je zaista vrlo važna tematika ne samo na području Hrvatske, već i na području cijele Europe. To je izuzetno važno ne zbog prošlosti, jer prošlost nažalost ostaje s žrtvama holokausta, već je važno zbog budućnosti naglasila je Zina Kalay Kleitman i istaknula važnost ovakvih stručnih skupova, prvenstveno da se holokaust i slične tragedije ne bi ponovile u budućnosti.

Edukaciju učitelja i nastavnika različitih predmeta o temi holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti pohvalio je i predsjednik Ivo Josipović, koji se zahvalio Agenciji za odgoj i obrazovanje na uspješnom provođenju projekta kojim je tijekom dvanaest godina dan veliki doprinos poboljšanju obrazovanja o tom zlu koje je zavladalo svijetom u prvoj polovici prošlog stoljeća. – Iskreno vjerujem da učenje o holokaustu mora pronaći svoje mjesto u kurikulumu, a zbog činjenice da je poučavanje o holokaustu raspršeno na različite predmete mnogo toga ovisi upravo o vama učiteljima i nastavnicima i želji i volji da se dodatno angažirate – poručio je predsjednik Josipović u pismu kojeg je u njegovo ime pročitala savjetnica Zrinka Vrabec Mojzeš.

Hv4_mSkup u Varaždinu, u nekoliko dana trajanja, ponudit će predavanja znanstvenika iz različitih međunarodnih institucija, koja se bave proučavanjem holokausta, kao i domaći stručnjaci s tog područja, koji će pokušati dio svog iskustva i znanja prenijeti na pedesetak učitelja i nastavnika iz cijele Hrvatske. Stručna predavanja započela su projekcijom filma Imperijalnog ratnog muzeja u Londonu “Židovi u predratnoj Europi. Kako smo živjeli” te izlaganjem Evolucija genocidne prakse: različite faze “Konačnog rješenja” Tal Bruttmanna iz francuskog Memorial de la Shoah.  Na stručnom skupu nadalje će se govoriti o Trivijalizaciji holokausta, o Židovima u Njemačkoj nakon Drugoga svjetskog rata te o sudbini Židova u sjeverozapadnoj Hrvatskoj prije i za vrijeme holokausta, a kroz stručne radionice organizatorice skupa, više savjetnice Lorande Miletić, sudionici skupa upoznat će se sa smjernicama i novim metodama poučavanja o holokaustu. Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja učitelji i nastavnici obilježit će posjetom židovskom groblju i sinagogi u Varaždinu.