Programi / 24. siječnja 2019.

Najava državnog stručnog skupa Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Šesnaesti državni stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ održat će se u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine. Stručni skup se svake godine organizira povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja,a ovogodišnji se održava pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Organizator državnog stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te međunarodnim organizacijama koje se bave poučavanjem, istraživanjem i sjećanjem na holokaust – Yad Vashemom iz Izraela te Mémorialom de la Shoah iz Francuske.

Skup je namijenjen učiteljima i nastavnicima povijesti, etike, vjeronauka, filozofije, sociologije, hrvatskoga i stranih jezika, a u radu stručnog skupa sudjelovat će stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva.

Državni stručni skup koncipiran je tako da sudionici kroz plenarna predavanja steknu širi uvid u povijesni kontekst te pristup poučavanju o ovoj osjetljivoj temi te potom iskustveno kroz radionice uče i raspravljaju o tome kako voditi proces učenja učenika o holokaustu te što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kada se s učenicima obrađuju osjetljive i zahtjevne teme i zašto. Sastavni dio programa stručnog skupa uvijek je i posjet i komemoracija na nekom od  mjesta stradanja, što će se ove godine dogoditi u Risieri San Sabba u blizini Trsta.

Tijekom šesnaest godina provođenja državnog stručnog skupa hrvatski učitelji i nastavnici imali su prilike razviti vlastitu ekspertizu u poučavanju o holokaustu te je dio stručnog skupa uvijek posvećen primjerima iz prakse gdje učitelji i nastavnici kroz izlaganja ili radionice predstavljaju što su prethodne godine radili sa svojim učenicima, a vezano je uz poučavanje o holokaustu i obilježavanje dana sjećanja na žrtve holokausta. 

Uz tehničku podršku CARNET-a prijenos uživo otvorenja te predavanja prvog i drugog dana stručnog skupa bit će dostupni na poveznici https://meduza.carnet.hr/index.php/media/watch/12074