Programi / 16. srpnja 2019.

Na Visu održana 21. Ljetna škola SEMEP-a

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i nacionalne koordinatorice SEMEP-a (South – Eastern Mediterranean Environmental Project) od 6. do 13. srpnja 2019., u Komiži na Visu održana je 21. Ljetna škola SEMEP- a– interdisciplinarnog projekta odgoja i  obrazovanja za održivi razvoj na području jugoistočne obale Sredozemnog mora. Na Ljetnoj školi sudjelovali su učenici i njihovi mentori iz srednjih i osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske.

Kako je projekt osmišljen kao interdisciplinaran i holistički, prelazi granice pojedinih nastavnih predmeta pa nastavnici i učenici surađuju u timskom radu promičući odgoj i obrazovanje o okolišu uključujući osim bioloških i socijalne, povijesne, tehnološke, ekonomske, etičke i kulturne aspekte.

Ove su godine u rad Ljetne škole bila uključena 42 učenika i 29 njihovih mentora iz 26 srednjih i osnovnih škola. Sve su sudionike na otvorenju, pozdravile više savjetnice za biologiju Marina Ništ i za geografiju Vesna Milić te nacionalna  koordinatorica projekta mr. sc. Marina Rudenjak-Lukenda.

Za vrijeme trajanja Ljetne škole, učenici  izlažu projekte koje su izradili tijekom školske godine, a zajedno s mentorima sudjeluju na stručnim predavanjima,  terenskom radu te radionicama o ekološkim problemima, životu u moru, komunikaciji, kulturnim sadržajima i sličnim temama. Svake se godine pažnja posvećuje osuvremenjivanju poučavanja što je vidljivo iz prezentacija sve kvalitetnijih projekata, ali neizostavno je istraživačko učenje iz neposredne stvarnosti.

Do sada je na ljetnim školama na otoku Visu predstavljeno oko 630 školskih projekata, održano stotinjak stručnih predavanja te oko 160 radionica, uz sudjelovanje oko 2000 sudionika (učenika i nastavnika). Osim mentora, sve se češće događa da se isti učenici vraćaju više puta. U radu se već pridružuju i alumniji, kao predavači ili mentori svojim učenicima.

Ove je godine više projekata, radionica i predavanja bilo posvećeno temama o problemima vezanim uz plastiku i mikroplastiku u prirodi, s naglaskom na odgojno djelovanje na generacije koje dolaze. Svoj doprinos ljetnoj školi ove su godine dali i lokalni stručnjaci iz novoosnovanog Geoparka Viški arhipelag, nastavnica biologije iz Srednje škole Karamaneo iz Visa te stručnjakinja za proučavanje života sredozemne medvjedice.

Nije izostao ni metodički dio koji se odnosio na dizajniranje i vrednovanje projektnog učenja, koje su s mentorima provele više savjetnice, kao ni odgojni dio, ovaj puta o komunikaciji, koji je odradila koordinatorica Projekta.

U završnom dijelu dogovoreno je da će sljedeće godine biti zajednička tema: Sprječavanje i smanjenje nastajanja otpada od hrane u RH.  Cilj je edukacija učenika o ovoj temi,  a mentori su oblikovali nekoliko ideja o mogućnostima realizacije učeničkih istraživačkih projekata, uzimajući u obzir lokalnu održivost te strategije za kreiranje projektnog učenja.

Ovaj je projekt odavno prerastao okvire škola, u suradnji s lokalnim zajednicama, znanstvenim institucijama, ekološkim udrugama i pojedincima koji sudjeluju u održivom razvoju naše zemlje pa je tako, zahvaljujući entuzijazmu mnogih nastavnika, postao samoodrživ. Tome u prilog govori i vrednovanje učenika i mentora nakon završetka ovogodišnje ljetne škole (bit.ly/SEMEP-2019-odlazak).