Programi / 5. svibnja 2023.

Holokaust kao početna točka – seminar za učitelje i nastavnike iz Grčke, Hrvatske, Portugala, Sjeverne Makedonije i Španjolske o povijesti sefardskih Židova

Pedeset učitelja i nastavnika iz Grčke, Hrvatske, Portugala, Sjeverne Makedonije i Španjolske okupilo se u Lisabonu, od 28. do 30. travnja 2023. godine, radi sudjelovanja u stručnome skupu posvećenom povijesti sefardskih Židova, od protjerivanja s Iberskog poluotoka, potkraj 15. stoljeća, do njihova doprinosa stvaranju Države Izrael. Organizator skupa je Memorial de la Shoah iz Francuske, u suradnji s partnerskim ustanovama u svakoj od država sudionica: Ministarstvom obrazovanja i vjerskih poslova Grčke, Agencijom za odgoj i obrazovanje iz Hrvatske, organizacijom Memoshoa iz Portugala, Fondacijom Holokausta Židova Sjeverne Makedonije te Upravom za obrazovanje i Demokratskim memorijalom Vlade Katalonije.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, u svom pozdravnom govoru istaknula je da Agencija više od 20 godina uspješno provodi usavršavanja u području poučavanja i učenja o Holokaustu te već 11 godina surađuje s Memorialom de la Shoah u organizaciji međunarodnih skupova za učitelje i nastavnike o poučavanju o Holokaustu. U godini hrvatskog predsjedanja IHRA-om, Međunarodnim savezom za sjećanje na Holokaust, Agencija nastavlja unaprjeđivati kvalitetu poučavanja o Holokaustu te širiti mogućnosti sudjelovanja hrvatskim učiteljima i nastavnicima u međunarodnim stručnim usavršavanjima s ovom temom.

Kroz predavanja i radionice sudionici skupa mogli su pratiti povijest sefardskih Židova, od protjerivanja s Iberskog poluotoka i nasilnog pokrštavanja, preko naseljavanja na područje Otomanskog carstva do razvoja i napretka židovskih zajednica na područjima današnje Hrvatske, S. Makedonije i Grčke do početka Drugoga svjetskog rata. Više savjetnice Agencije, Loranda Miletić i Renata Ozorlić Dominić, održale su radionicu Multiperspektivnost – učenje o zajedničkoj povijesti iz različitih perspektiva u kojoj su sudionici analizirali i uspoređivali izvore iz pet zemalja sudionica te izvodili zaključke o razlozima protjerivanja Židova, njihovu statusu i društvenom doprinosu na područjima koja su naseljavali.