Programi / 10. prosinca 2018.

Holokaust i genocidi 20. stoljeća

Seminar za hrvatske učitelje i nastavnike pod nazivom Holokaust i genocidi 20. stoljeća održao se u Shoah memorijalu u Parizu od 3. do 6. prosinca 2018. godine. Seminar u partnerstvu organiziraju i provode Agencija za odgoj i obrazovanje i Shoah memorijal temeljem međunarodnog sporazuma, a ove je godine u njemu sudjelovalo 17 odgojno-obrazovnih radnika te više savjetnice AZOO-a Loranda Miletić i Renata Ozorlić Dominić.

Teme seminara obuhvaćale su povijesni pregled pojava antisemitizma i antijudaizma kroz stoljeća, antisemitizam, rasne zakone, progon i istrebljenje Židova u razdoblju nacizma i fašizma te život Židova prije, za vrijeme i nakon holokausta. Osim genocida nad Židovima, seminarom je obuhvaćeno i stradanje Roma, čemu je posvećena aktualna tematska izložba Shoah memorijala „Internacija nomadskog stanovništva – francuska povijest (1940-46)“. Sudionici seminara su uz stručno vođenje pogledali izložbu i stalni postav memorijala, kao i spomen-područje deportacijskog logora u Drancyju.

U okviru teme genocida 20. stoljeća sudionici su upoznati s mehanizmima i procesima u pozadini zločina protiv čovječnosti, prikazanih na primjeru naroda Tutsi stradalih u Ruandi 1994. godine te suvremenim oblicima širenja antisemitizma posredstvom društvenih mreža. Kroz radionice, sudionici su iskustveno doživjeli kako učenike poučavati o holokaustu pomoću materijala i pristupa koji su njima sadržajno i dobno prilagođeni.