Programi / 15. prosinca 2014.

Građanski odgoj i obrazovanje na djelu

goo1_mKako učenici mogu obnoviti derutno školsko igralište, zašto građani u Baranji kupuju flaširanu vodu, zašto je sve manje zagorskih purana – na ta, ali i brojna druga pitanja, odgovor su ponudili učenički projekti predstavljeni na smotri najboljih projekata iz građanskog odgoja “Građanski odgoj na djelu”. Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji sa Službom za građane Hrvatskoga sabora, 15. prosinca 2014. godine organizirala je u Hrvatskome saboru smotru projekata iz građanskog odgoja pod nazivom “Građanski odgoj na djelu”. Projekti su nastali kao dio učenja o aktivnom građanstvu kroz kurikulum Građanskog odgoja i obrazovanja.

goo2_mOd 90-ak prijavljenih projekata za smotru odabrano je njih devet: šest iz osnovne škole te tri iz srednje škole. Svakim pojedinačnim projektom učenici i njihovi mentori istaknuli su teme značajne za društvenu sredinu iz kojih dolaze, poput praktične primjene hrvatskog zakonodavstva i demokratskog odlučivanja, ekoloških pitanja, važnosti očuvanja kulturnog, povijesnog i prirodnog nasljeđa, rješavanja gospodarskih izazova te podizanja svijesti o potrebi zdravog načina života. Predstavili su se učenici OŠ Đuro Ester  Koprivnica – s  projektom  „Birajmo predsjednika razreda“, OŠ Stubičke Toplice – s  projektom „Zagorski puran“, OŠ Legrad – s  projektom  Zavičajna zbirka „Legradska hiža“, OŠ Šime Budinića Zadar – s  projektom  „Daleko su naši škoji“, OŠ Oroslavje – s  projektom „Banket kod Vranycaniya“OŠ Donja Dubrava – s  projektom  „Dubravski ljuk“. Iz srednjih škola predstavili su se učenici Prirodoslovne škole Vladimira Preloga  – s  projektom  „Naš Zagreb“,  Druga srednja škola Beli Manastir – s  projektom  „Voda u Baranji“ i učenici Srednje škole Izidora Kršnjavoga Našice – s  projektom  „Ne dokolici, da sportu“.

 

goo3_mPredsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko, koji je pratio predstavljanje projekata, pohvalio je metodičnost, sistematičnost i odgovornost učenika i njihovih mentora koji su sudjelovali u ovom projektu. S tom vrijednom akcijom treba nastaviti jer demokracija i vrijednosti građanskog društva moraju se učiti kao i sve drugo, kazao je Leko. Bilo bi dobro da ovo vidi i šira javnost, a posebno saborski zastupnici, rekao je na koncu smotre predsjednik Sabora.

Sudionicima smotre obratili su se i pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Staša Skenžić i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović. Staša Skenžić posebno je pohvalio način i zrelost predstavljanja tema koje su važne za društvo u cjelini, dok je Vinko Filipović naglasio da je ovaj projekt jezgra onoga što želimo da Građanski odgoj bude. Na predstavljanju projekta nazočili su i zastupnici Hrvatskoga sabora, gradonačelnici i načelnici općina i gradova iz kojih dolaze učenici.