Programi / 26. siječnja 2011.

Dužnost nam je poučavati nove generacije o holokaustu i sprečavanju zločina

Skup Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti pozdravnim su riječima otvorili Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Jasen Mesić, ministar kulture RH-a, prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje

Dužnost nam je o holokaustu i sprečavanju zločina poučavati nove generacijeU povodu međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, 25. siječnja 2011. godine u Zagrebu je počeo trodnevni stručni skup Poučavanje o holokaustu i sprečavanje zločina protiv čovječnosti na kojem su se učitelji i nastavnici povijesti, hrvatskog, vjeronauka i drugih predmeta educirali o holokaustu i onome što je on značio za Židove i cijelo čovječanstvo.

Na početku skupa Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknula je da je potpisivanjem Stokholmske deklaracije 2000. godine postignuta suglasnost vlada gotovo svih država Europe da učenje u holokaustu treba ući u nacionalne obrazovne programe.

– Ta deklaracije znak je promjena na putu prema novom europskom društvu afirmacijom etičkih normi i standarda utemeljenih na toleranciji različitosti, multikulturalnosti, dijalogu i međuljudskom poštovanju – kazala je Loranda Miletić.

Agencija za odgoj i obrazovanje sudjeluje u ovom procesu i već osmu godinu zaredom sa suradnicima iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, Spomen-područja Jasenovac, Ministarstva kulture, Međunarodne radne skupine u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, Yad Vashema iz Izraela, a od ove godine i Memorialom de la Shoah organizira stručni skup Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti.

Skup su pozdravnim riječima otvorili Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske, Jasen Mesić, ministar kulture RH-a, prof. dr. sc. Dijana Vican, državna tajnica Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa i Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.

Više od 500 učitelja i nastavnika educirano za poučavanje o holokaustu

Agencija tijekom godine organizira gotovo tisuću stručnih skupova u svim područjima sustava odgoja i obrazovanja. I svi ti stručni skupovi imaju svoju vrijednost i važnost te doprinose unapređenju rada odgojno-obrazovnih radnika. Ali, zasigurno, među najvažnijim stručnim skupovima su stručni skup o holokaustu i Domovinskom ratu, naglasio je Vinko Filipović.

– Teme holokaust i Domovinski rat izrazito su bitne za hrvatsko društvo, a neke  pojava u društvu nam govore da se s učenicima mora puno raditi na te teme –  kazao je V. Filipović dodajući da se nada da će učitelji i nastavnici koji sudjeluju na stručnom skupu unaprijediti svoje kompetencije na temu koja je zasigurno jedan od najvažnijih, ne samo povijesnih, nego i ljudskih i civilizacijskih tema.

Foto-album

{galerija}holokaust2011{/galerija}

Kada je Hrvatska 2005. godine postala 24. članicom Međunarodne radne skupine u području obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, aktivno se uključila u međunarodnu mrežu ustanova koji poučavaju o temi holokausta i genocida. Državna tajnica MZOŠ-a Dijana Vican istaknula je da se mreža inozemnih i domaćih partnerskih ustanova stalno širi, a naši se učenici i nastavnici svake godine educiraju na tim ustanovama.

 – Držimo da je broj od 500 učitelja i nastavnika, koji su stekli stručno znanje i kompetencije iz područja poučavanja o holokaustu, za našu zemlju impresivan. Sve što smo dosada poduzeli u području poučavanja i istraživanja o holokaustu rezultat je jasne Vladine politike za stvaranju ozračja tolerancije  i sprečavanje i širenje svakog zločina, a posebno zločina holokausta i genocida – naglasila je Dijana Vican.  

Ministar kulture Jasen Mesić kazao je da suvremeni pristup povijesti ističe potrebu istraživanja osobnosti svake žrtve. – Ovaj je skup važan za ljudsko dostojanstvo, a posvećen je svim stradalima i preživjelima – kazao je Mesić. Iako je seminar vezan za prošlost, trebao bi, poručio je ministar kulture, biti posvećen budućnosti i pitanjima kako prepoznati probleme te kako zaštititi one koji bi mogli biti žrtve.
Skup je otvorila Zrinka Vrabec Mojzeš, izaslanica predsjednika Ive Josipovića, koja je naglasila da je predsjednik Josipović od samog početka svog mandata snažno isticao antifašizma kao temeljnu vrijednost u Ustavu RH-a, i kao opredjeljenje kojem moramo trajno težiti  u društvu i u poučavanju generaciji koje dolaze.

– Sistematsko poučavanje o holokaustu i obilježavanje dana sjećanja na holokaust u novijoj hrvatskoj državi započelo je gotovo deset godina prekasno, jer su generacije učenika ostale uskraćene za istinu o strašnom zločinu protiv čovječnosti, o okrutnom genocidu nad  šet milijuna židova, ali i drugih naroda koji su se usudili suprostaviti nacističkoj Europi – kazala je Zrinka Vrabec Mojzeš te dodala da je upravo zato neobično važno poučavati najmlađe generacije kroz obrazovni sustav.

Jesmo li naučili lekciju iz povijesti?

Prvo predavanje na skupu održao je izraelski veleposlanik Nj. E. Yosef Amrani. U predavanju Jesmo li naučili lekciju iz povijesti? Izazovi 21. stoljeća, naglasio je da je naša moralna obaveza, kada učimo i razmišljamo o povijesti, postati bolji ljudi.

– Ako smo naučili nešto iz povijesti onda moramo shvatiti da svjetske vođe ne smiju oklijevati pomoći onima kojima je pomoć potrebna  – kazao je izraelski veleposlanik.

holokaust2_mO povijesti Židova u hrvatskim zemljama do Drugog svjetskog rata predavanje na skupu održala je Naida-Mihal Brandl, s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, o temi holokausta u NDH-a govorio je prof. dr. sc. Ivo Glodstein, a nakon njih dr. sc. Tal Bruttmann, savjetnik za nastavnike u Memorial de la Shoah iz Francuske održao je predavanje o Francuskoj u Drugom svjetskom ratu.

Prvog dana skupa održane su i dvije radionice, kako poučavati o holokaustu u skladu s dobi učenika i kako poučavati o toj temi kroz književnost i umjetnost, koju su održali Yiftach Ashkenazy i Chava Baruch iz Yad Vashema.

Drugog dana skupa sudionici su posjetili Spomen-područje Jasenovac, kroz koje su ih proveli i sa stalnim postavom upoznali ravnateljica Nataša Jovičić i kustosi JUSP-a Jasenovac. Trećeg dana uz radionica suradnika iz Yad Vashema i hrvatskih učitelja i nastavnika, sudionici skupa imali su priliku čuti i svjedočanstvo 90-godišnjeg Borisa Brauna, preživjelog iz koncetracijskog logora Auschwitz-Birkenau, te upoznati se s nastavnim materijalima za poučavanje o holokaustu i ostalim zločinima protiv čovječnosti.