Programi / 5. veljače 2019.

Državni stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je državni stručni skup „Poučavanje i učenje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“, koji se povodu obilježavanja međunarodnog Dana sjećanja na žrtve holokausta, održava u Puli od 29. siječnja do 1. veljače 2019. godine. Interdisciplinarni stručni skup, Agencija za odgoj i obrazovanje organizira u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Yad Vashemom iz Izraela te Memorialom de la Shoah iz Francuske, a ovogodišnji, šesnaesti po redu, odvija se pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

U posljednjih petnaest godina poučavanje o holokaustu u Republici Hrvatskoj doživjelo je značajne promjene koje su pridonijele podizanju njegova statusa i značenja u sustavu odgoja i obrazovanja. Na tom putu Agencija za odgoj i obrazovanje, istaknula je u pozdravnom govoru ravnateljica Jadranka Žarković-Pečenković, imala je stalnu podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja i stručnu potporu obrazovnim aktivnostima u Hrvatskoj od strane inozemnih suradnika Međunarodne škole za poučavanje o holokaustu Yad Vashem iz Jeruzalema, Memorial de la Shoah, Kuće Anne Frank iz Amsterdama, Međunarodnog saveza za sjećanje na holokaust i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju.

– Tijekom proteklih 15 godina nastala je cijela jedna nova mreža učitelja i nastavnika, međusobno povezanih nastojanjima da poboljšaju poučavanje o holokausta u našim školama. Veliki dio tih učitelja i nastavnika, koji su završili edukacije u zemlji i inozemstvu, sada sudjeluju na seminarima i stručnim skupovima kao voditelji radionica i predavači. Pri tome, kao i na ovom usavršavanju, promiče se pristup u učenju i poučavanju kojim se rekonstruira prošlost na temelju osobnih priča i iskustava pojedinaca, koriste se izvorni materijali i obrazlažu se mogućnosti za autentično iskustvo učenja, ono u kojemu će učenici sami dolaziti do pitanja o prošlosti, u kojem će učenici biti svjesni njezine kompleksnosti i dati smisao onomu što su učili – naglasila je Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje. Sudionike skupa pozdravili su i Branka Ramljak, državna tajnica u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, predstavnici Grada Pule i Istarske županije i novi veleposlanik Izraela u Hrvatskoj NJ. E. Ilan Mor, koji je govoreći o rezultatima EU-ove ankete Eurobarometra, provedene u Hrvatskoj i još 12 zemalja, rekao da su rezultati daleko od zadovoljavajućih te da su „Signal da budemo oprezni i budni“. –  Oni koji niječu holokaust, tvrdeći da se nije ni dogodio, ubijaju drugi put šest milijuna Židova –  naglasio je veleposlanik Izraela u Hrvatskoj Ilan Mor. U pozdravnom pismu koje je poslala sudionicima skupa, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da holokaust pripada najsramnijoj stranici ljudske povijesti, na opomenu svima.

Drugi svjetski rat nepobitan je segment stvaranja nove Europe. Da, sjećanja su važna, ali još je važnije shvatiti i doista razumjeti povijest. Sve nevine žrtve i danas nas moraju “učiti” o tome da se takvi događaju više nikad ne smiju ponoviti, istaknuo je u svom predavanju „Holokaust u Europi“ dr. sc. Tal Brutmann iz Memorial de la Shoah, Francuska. U tome će svakako, naglasili su brojni sudionici i predavači na skupa, od ključne važnosti biti novi nastavni materijali te strategije poučavanja o holokaustu.

Državni stručni skup „Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti“ koncipiran je upravo tako da sudionici kroz plenarna predavanja steknu širi uvid u povijesni kontekst i bolji pristup poučavanju o ovoj osjetljivoj temi. Važno je da iskustveno kroz radionice uče i raspravljaju o tome kako voditi proces učenja učenika o holokaustu te što kod učenika treba poticati, a koje pristupe izbjegavati kada se s učenicima obrađuju osjetljive i zahtjevne teme i zašto. Sastavni dio programa stručnog skupa uvijek je i posjet i komemoracija na nekom od mjesta stradanja. Sudionica skupa, učitelji i nastavnici povijesti, etike, hrvatskoga jezika, vjeronauka, uz stručno vodstvo, posjetili su Židovski muzej, nekadašnji prostor geta te zloglasni nacistički logor Rižarna San Sabba u Trstu.

–  Tijekom petnaest godina provođenja državnoga stručnog skupa hrvatski učitelji i nastavnici imali su prilike razviti vlastitu ekspertizu u poučavanju o holokaustu te je dio stručnog skupa uvijek posvećen primjerima iz prakse gdje učitelji i nastavnici kroz izlaganja ili radionice predstavljaju što su prethodne godine radili sa svojim učenicima, a vezano je uz poučavanje o holokaustu i obilježavanje dana sjećanja na žrtve holokausta – istaknula je organizatorica skupa Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest Agencije za odgoj i obrazovanje.

Snimke sa stručoga skupa dostupne su ovdje