Programi / 30. siječnja 2010.

Državni skup Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti

Predsjednik Mesić otvorio skup u Opatiji i poručio da nove generaciju moraju znati istinu

Stručni skup o holokaustu u Opatiji - uzvaniciNa međunarodni Dan sjećanja na žrtve holokausta 27. siječnja 2010. godine Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s brojnim domaćim i inozemnim institucijama, sedmi put zaredom organizirala je stručno usavršavanja o toj temi za učitelje i nastavnike. Trodnevni državni stručni skup Poučavanje o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti u Opatiji je otvorio predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić.

U tri dana 60-ak učitelja i nastavnika povijesti, vjeronauka, hrvatskog jezika i etike, kroz plenarna izlaganja, pedagoške radionice i temske rasprave imalo je priliku upotpuniti znanje o holokaustu i zločinima protiv čovječnosti, o progonu homoseksualaca u Trećem Reichu, upoznati se s poviješću holokausta na tlu NDH-a, osposobiti se za primjenu suvremenih pristupa i metoda poučavanja o holokaustu te čuti nekoliko primjera dobre prakse poučavanja o toj temi u hrvatskim školama.

Podsjetivši na povijesne podatke o broju stradalih u holokaustu, predsjednik Mesić istaknuo je da je dugotrajnost, isplaniranost i organiziranost toga zločina jedinstvena u ljudskoj povijesti.

Ne smijemo zatvarati oči

– Činjenica je da je mehanizam mržnje masovno aktiviran postavši ubojiti mehanizam masovnog zločina na dotada neviđen način. U tom zločini nisu sudjelovali samo pripadnici njemačkog naroda, nego i pripadnici gotovo svih naroda koji su bili pod njemačkom okupacijom ili u savezništvu s Trećim Reichom. U tvz. civiliziranoj Europi, u narodima koji su vjerovali u svoju progresivnost i kulturnu superiornost i kultura i civilizacija pale su na ispiti. Da nije bilo antifašističke borbe koja nam je osvijetlila obraz pred poviješću, da nije bilo i mnogih hrvatskih pravednika, koji su uz opasnost za vlastite živote i živote bližnjih spašavali svoje prijatelje i znance Židove, učinak te zločinačke revnosti bio bi stopostotan – kazao je predsjednik Mesić.

Nove generacije ne smiju biti opterećene time što se tada događalo, rekao je, ali to ne znači da trebaju biti neinformirane ili pogrešno informirane.

– Naprotiv moraju znati istinu. To je ponajbolje jamstvo da se zlo ne zaboravi i prije svega da se ne ponovi – poručio je. Podsjetio je da se i sada događaju zabrinjavajuće pojave među mladima, poput premlaćivanja vršnjaka samo zato što su drukčiji, razna skandiranja na stadionima protiv drugih ili drugačijih te upozorio da pred takvim pojavama ne smijemo zatvarati oči.

– Zato je važno da se ovaj stručni skup otvara na današnji međunarodnio Dan sjećanja na žrtve holokausta i sprečavanja zločina protiv čovječnosti. Za nas je obilježavanje ovoga dana od povijesne etičke, društvene i pedagoške važnosti. Iz programa ovog stručnog skupa uočavam da se temi poučavanja o holokaustu i obilježavanju ovoga dana pristupa višedisciplinarno i da u tome sudjeluju inozmemni i domaći stručnjaci. I dopustite mi izraziti uvjerenje da će svi učitelji i nastavnici biti obogaćeni novim metodičkim sadržajima koje će inovativno moći uspješno primjenjivati u svojoj praksi – zaključio je Stjepan Mesić.

Foto-album

{galerija}holokaust2010{/galerija}

Odgovorno poučavati o toleranciji i poštivanju razlika

Vinko Filipović, ravnatelj Agencija za odgoj i obrazovanje, podsjetio je da je Agencija učinila niz važnih koraka za poboljšanje edukacije naših učitelja i nastavnika o holokaustu i antiseminizmu. Izrađeno je niz različitih obrazovnih materijala za poučavanje o holokaustu, tiskane su priče o pravednicima među narodima, nastavni materijali i stručni tekstovi za sve učitelje i nastavnike kako poučavati o holokaustu. Kroz stručne skupove, koje organizira AZOO, u sedam godina educiralo se više od 700 učitelja i nastavnika.

– Svjedoci smo da živimo u društvu koje je opterećeno određenim negativnim društvenim pojavama. Svjedoci smo da su naša djeca u školama u velikoj mjeri pod utjecajem i određenih negativnih pojavnosti, ali isto tako svjedoci smo činjenici da kroz odgoj djecu učimo tolerenciji i poštivanju svega onoga što je drukčije, od rasnih, vjerskih socijalih i kulturoloških razlika, i da svi imaju pravo na jednakost – kazao je V. Filipović. Poručio je da je na svima nama odgojna zadaća da djecu učimo da su svi oblici netolerancije, nasilja i diskriminacije po bilo kojoj osnovi društveno neprihvatljivi.

Na odgovornost da nove generacije poučavamo o zločinima u holokaustu i antisemitizmu, da se to više nikada ne bi dogodilo, u svom izlaganju pozvao je i Yosef Amrani, veleposlanik Države Izraela u RH-a.

– Mi u Izraelu želimo se osigurati da se to više nikada ne dogodi, ne samo nama nego i nekim drugim narodima. Moramo poučavati o antisemitizmu jer postoje države koje žele oduzeti legitimitet Izraelu, a ako to dopustimo onda nismo naučili ono što smo trebali – poručio je Yosef Amrani.

Prof. dr. sc. Ivo Goldstein održao je izlaganje o zločinima u NDH-a i osvrnuo se na njezin karakter i izglede za očuvanje. Ta država, istaknuo je, nije bila nezavisna, ni slobodna, a ni Hrvatska.

– O NDH-a, Paveliću i ustaškom režimu mora se suditi samo na temelju izvora o njima. Proučavanje tih izvora neizbježno vodi do zaključka da je NDH-a bila proglašena u zlosutno vrijeme, od strane ekstremnih političkih elemenata, pod nepovoljnim starateljstvom, da je zaživjela na iskvarenim načelima u službi tiranskih sila i da je sve to moglo završiti samo na jedan, a to je tragičan način. Uništenju NDH-a nije bilo alternative, zbog nerazumnih i barbarskih djela ustaškog režima usmjerenih protiv Židova, Roma, hrvatskih antifašista, Srba i svih onih koji se na bilo koji način nisu slagali s tom politikom – kazao je I. Goldstein. Zaključio je da je NDH-a bila država bez perspektive i njezin kraj, kao posljednjeg Hitlerova saveznika, je bio neminovan. – Odlazak, odnosno bijeg iz Zagreba i slom kod Bleiburga bila je logična posljedica avanture koju je započeo Pavelić mnogo prije travnja 41. – rekao je.

Metode poučavanja i nastavni materijali

Uz navedene predavače na trodnevnom skupu u Opatiji izlaganja su održali i brojni stručnjaci iz Hrvatske i inozemstva, a za sudionike seminara organiziran je i posjet Židovskoj općini u Rijeci. Dr. sc. Ljiljana Dobrovšak s Instituta za društvene djelatnosti Ivo Pilar upoznala je sudionik s pregledom povijesti židovske zajednice u RH-a, Chava Baruch i Yiftach Ashkenazy iz Yad Vashema, nacionalne institucije koja se bavi holokaustom u Izraelu, kroz radionice su predstavili pedagoška načela te institucije u poučavanju o holokaustu i sprečavanju zločina protiv čovječnosti, a hrvatska iskustva o toj temi iznijeli su Dijana Dijanić, prof. iz Poljoprivredne škole u Zagrebu, Katica Dessardo, vjeroučiteljica iz Osnovne škole Gelski u Rijeci i Đurđica Eržić iz gimnazije u Novoj Gradiškoj.

Prvi put na skupu u Opatiji dotaknuta je tema stradavanja i drugih žrtava nacističkih logora, osim Židova. Dr. sc. Edward Phillips iz Memorijalnog muzeja holokausta u Washingtonu održao je predavanje o progonu homoseksualaca u Trećem Reichu.

Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest AZOO-a, održala je izlaganje o tome što je sve učinjeno na polju edukacije i suradnje s međunarodnim institucijama od 2004. godine, od kada je sustavno počelo poučavanje o holokaustu u RH-a te je predstavila nastavne materijale za prevenciju antisemitizma i ostalih oblika diskriminacije koji su izrađeni u sklopu projekta ASCE-a i Kuće Ane Frank iz Amsterdama.