Programi / 20. studenoga 2019.

Dogovorena suradnja Agencije i izraelskog veleposlanstva o sudjelovanju Hrvatske na Međunarodnom maršu živih

Na poziv izraelskog veleposlanika, Njegove ekselencije Ilana Moora, u veleposlanstvu Države Izrael 18. studenoga 2019. održan je sastanak na kojem je sudjelovala Loranda Miletić, predstavnica Agencije za odgoj i obrazovanje i viša savjetnica koja prati programe i edukaciju o Holokaustu, na kojem se razgovaralo o sudjelovanju Hrvatske u međunarodnom projektu The International March of the Living (Međunarodni marš živih).

Sastanak je organiziran na inicijativu gospodina Aharona Tamira, direktora međunarodnog projekta The International March of the Living (Međunarodni marš živih). Svake se godine na Dan sjećanja na žrtve Holokausta (Jom Hašoa) u Poljskoj održava Međunarodni marš živih kojim se izražava poštovanje i održava sjećanje na sve žrtve Holokausta simboličkim trokilometarskim maršem od Auschwitza do logora smrti Auschwitz-Birkenau. To je edukacijski program koji dovodi tisuće srednjoškolaca i studenata raznih etničkih i vjerskih pripadnosti iz cijelog svijeta na mjesta nekih od najgorih zločina u povijesti čovječanstva.

March of The Living Projects sada surađuju sa 54 zemlje diljem svijeta. Iznimno su zainteresirani za suradnju s Republikom Hrvatskom i za sudjelovanje židovskih i nežidovskih hrvatskih državljana u Međunarodnom maršu živih te je planirano da se taj program od 2021 godine provodi stalno. Prvi pilot-projekt bit će proveden u travnju 2020. uz podršku Židovske općine Zagreb i drugih sudionika, a tako i Agencije za odgoj i obrazovanje.