Programi / 11. prosinca 2012.

Deklaracija iz Stockholma Međunarodnog foruma o holokaustu

Članovi radne skupine usvajaju Deklaraciju iz Stockholma Međunarodnog foruma o holokaustu, kako slijedi:

  1. Holokaust (Shoah) iz temelja je potresao osnove civilizacije. Obilježja holokausta kao jedinstvene pojave uvijek će imati univerzalno značenje. Nakon pola stoljeća to je i dalje događaj koji nam je vremenski dovoljno blizu da preživjeli mogu svjedočiti o strahotama koje su snašle židovski narod. Strašne patnje mnogih milijuna drugih žrtava nacizma ostavile su neizbrisiv ožiljak diljem Europe. 
  2. Magnituda holokausta, koji su isplanirali i proveli nacisti, mora se zauvijek usjeći u naše kolektivno pamćenje. Nesebična požrtvovnost onih koji su se suprotstavili nacistima te ponekad dali vlastiti život da zaštite, ili spase žrtve holokausta također nam mora ostati zapisana u srcima. Razmjeri te strahote i uzvišenost njihova herojstva mogu nam biti mjerilo u shvaćanju ljudskog potencijala za činjenje zla i dobra.
  3. Čovječanstvo i dalje nosi ožiljke genocida, etničkog čišćenja, rasizma, antisemitizma i ksenofobije te međunarodna zajednica ima veliku odgovornost u sprečavanju tih zala. Zajedno moramo braniti strašnu istinu o holokaustu pred onima koji je negiraju. Moramo ojačati moralnu obvezu naših naroda i političku obvezu naših vlada da budućim generacijama pruže mogućnost da razumiju uzroke holokausta i promišljaju o njegovim posljedicama.
  4. Prisežemo da ćemo pojačati naše napore u promicanju obrazovanja, sjećanja i istraživanja o holokaustu, u zemljama koje su već učinile mnogo, i u onima koje se odluče pridružiti ovim naporima.
  5. Obvezujemo se da ćemo poticati proučavanje holokausta u svim njegovim dimenzijama. Promicat ćemo obrazovanje o holokaustu u našim školama i na sveučilištima, u našim zajednicama te na to poticati druge institucije.
  6. Obvezujemo se da ćemo se sjećati žrtava holokausta i odavati počast onima koji su mu se suprotstavili. Podržavat ćemo u svojim zemljama primjerene načine sjećanja na holokaust, uključujući obilježavanje  Dana sjećanja na holokaust.
  7. Obvezujemo se da ćemo rasvjetljivati još skrivene sjene holokausta. Poduzimat ćemo sve potrebne korake da se omogući otvaranje arhiva, tako da svi dokumenti koji se odnose na holokaust budu dostupni istraživačima.
  8. Primjereno je da ova, prva velika međunarodna konferencija u novom tisućljeću objavi svoju posvećenost tome da posije sjeme bolje budućnosti u tlo gorke prošlosti. Suosjećamo s patnjama žrtava i nalazimo nadahnuće u njihovoj borbi. Naša obveza mora biti sjećanje na preminule žrtve, poštovanje preživjelih koji su još uvijek s nama, i potvrđivanje zajedničkih težnji čovječanstva za međusobnim razumijevanjem i pravdom.