Programi / 5. prosinca 2016.

Potpisan Sporazum o nastavku suradnje između Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah

h1_mU Parizu je od 28. studenoga do 1. prosinca 2016. godine održan treći zajednički seminar Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah iz Pariza u kojem je sudjelovalo 17 učitelja i nastavnika iz različitih krajeva Hrvatske. Seminar se odvijao u Mémorialu de la Shoah, najvećem europskom dokumentacijskom centru i muzeju koji čuva uspomenu na stradanja Židova u Drugom svjetskom ratu i promiče stručno usavršavanje učitelja i nastavnika iz Francuske te niza drugih zemalja.

Seminar je održan u sklopu aktivnosti predviđenih Sporazumom o suradnji između Agencije za odgoj i obrazovanje i Mémoriala de la Shoah iz 2012.

Svečanom otvorenju seminara nazočio je veleposlanik Republike Hrvatske u Francuskoj, NJ.E. Ivo Goldstein i voditelj Odjela za međunarodnu suradnju Mémoriala de la Shoah, Bruno Boyer, koji su zajedno s ravnateljicom Agencije za odgoj i obrazovanje Jadrankom Žarković Pečenković, pozdravili nazočne učitelje i nastavnike.

h2_mIntenzivni, višednevni program seminara obuhvatio je teme poput nacističke Njemačke i odnosa prema Židovima, evoluciju genocidne prakse i različite faze „Konačnog rješenja“, holokausta u Francuskoj te prvog genocida u 20. stoljeću nad narodom Herero – Nama. Staljinistička represivna politika i masovni zločini u Kambodži bile su dvije potpuno nove teme na programu. Održan je susret s preživjelom logorašicom Idom Grinspan, obilazak stalnog postava Memorijala te posjet sabirnom logoru i spomen-području Drancy. Program je obuhvatio i teme masovnih zločina i genocida nad Romima u Drugom svjetskom ratu te genocida nad Tutsima u Ruandi.

U srijedu 30. studenoga 2016. godine potpisan je Sporazum o nastavku suradnje između Agencije za odgoj i obrazovanje Republike Hrvatske i Mémoriala de la Shoah. Sporazum o nastavku suradnje rezultat je niza višegodišnjih zajedničkih aktivnosti u području obrazovanja i sjećanja na holokaust.

h3_mSporazum su potpisali Jacques Fredj, ravnatelj Mémoriala de la Shoah i Jadranka Žarković-Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje.

Sporazumom o nastavku suradnje dogovorene su mogućnosti za nastavak dodatne edukacije učitelja i nastavnika iz Republike Hrvatske u ovoj instituciji i sudjelovanje eksperata Mémoriala de la Shoah u programima nacionalnih i regionalnih stručnih skupova u RH-a.

Potpisivanjem ovog Sporazuma dodatno smo učvrstili ono na što se Republika Hrvatska obvezala potpisivanjem Deklaracije Međunarodnog foruma o holokaustu u Stockholmu 2000. godine da dijelimo obvezu sjećanja na žrtve holokausta i časti onih koji su se tome usprotivili i da potičemo odgovarajuće oblike sjećanja na holokaust u našim zemljama.