Programi / 11. srpnja 2018.

20. Ljetna škola SEMEP-a u Komiži na otoku Visu

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i nacionalne koordinatorice SEMEP-a (South – Eastern Mediterranean Environmental Project) u Komiži na otoku Visu od 7. do 14. srpnja 2018. održava se 20. ljetna škola SEMEP-a– interdisciplinarnog projekta odgoja i  obrazovanja za održivi razvoj na području jugoistočne obale Sredozemnog mora i crnomorske  regije.

Na Ljetnoj školi sudjeluju učenici i njihovi nastavnici iz srednjih i osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske. Budući da je projekt osmišljen kao interdisciplinaran i holistički, prelazi granice pojedinih nastavnih predmeta pa nastavnici i učenici surađuju u timskom radu promičući odgoj i obrazovanje o okolišu uključujući osim bioloških i socijalne, povijesne, tehnološke, ekonomske, etičke i kulturne aspekte.

Ove je godine u rad Ljetne škole uključeno 52 učenika i 26 njihovih mentora iz 29 osnovnih i srednjih škola. Sve je sudionike na otvorenju, u ime ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranke Žarković- Pečenković, prof., pozdravila viša savjetnica za biologiju Marina Ništ i nacionalna  koordinatorica projekta mr. sc. Marina Rudenjak-Lukenda.

Za vrijeme trajanja Ljetne škole, učenici samostalno predstavljaju projekte koje su izradili tijekom školske godine, a zajedno s nastavnicima sudjeluju na stručnim predavanjima, u terenskom radu te radionicama o ekološkim problemima, životu u moru, komunikaciji, kulturnim sadržajima i sličnim temama.

I na ovoj ljetnoj školi pažnja se posvećuje osuvremenjivanju poučavanja pa su učenici i nastavnici korištenjem digitalnog alata – virtualna oglasna ploča Padlet, anonimno napisali svoja očekivanja od ovogodišnjeg druženja, a na kraju će tako napraviti i vrednovanje. Unatoč teškoćama s mobilnom mrežom, učenici su pomoću svojih mobilnih uređaja sudjelovali u Kahoot kvizu na temu „Voda”.

Budući da se ove godine obilježava 20. obljetnica Ljetne škole, posebna će se pažnja posvetiti izradi e-portfolia da bi se na jednom mjestu prikupili značajni pokazatelji rada proteklih godina. Do sada je na ljetnim školama na otoku Visu predstavljeno oko 600 školskih projekata, održano stotinjak stručnih predavanja te oko 150 radionica, uz sudjelovanje oko 2000 sudionika (učenika i nastavnika). U radu se već pridružuju alumni (bivši sudionici) kao predavači ili mentori svojim učenicima.

Ovaj je projekt davno prerastao okvire škola u suradnji s lokalnim zajednicama, znanstvenim institucijama, ekološkim udrugama i pojedincima koji sudjeluju u održivom razvoju naše zemlje pa je tako, zahvaljujući entuzijazmu mnogih nastavnika, postao samoodrživ.