Objave / 14. svibnja 2024.

Proglašeni pobjednici XXIX. državnog Natjecanja iz hrvatskoga jezika

XXIX. državno Natjecanje iz hrvatskoga jezika održano je od 8. do 10. svibnja 2024. u Jasenicama u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Domaćin državne razine Natjecanja iz hrvatskoga jezika bila je Osnovna škola Petra Zoranića Jasenice.

Na natjecanju je sudjelovalo 149 učenika osnovnih i srednjih škola i 117 mentora. U kategorijama osnovnih škola prva mjesta osvojile su Lana Šalković iz Osnovne škole Side Košutić, Radoboj (7. r.), i Mia Šimunović iz Osnovne škole Retkovec, Zagreb (8. r.). U kategorijama srednje škole prva mjesta osvojili su Ivan Klarin iz Gimnazije Franje Petrića, Zadar (1. r.), Luka Primorac iz XV. gimnazije, Zagreb (2. r.), Vili Novak iz Gimnazije Josipa Slavenskog, Čakovec (3. r.), i Žarko Ivan Sušac iz Gimnazije i ekonomske škole Benedikta Kotruljevića s pravom javnosti, Zagreb (4. r.).

Osnovna škola Petra Zoranića, Jasenice, upriličila je 9. svibnja 2024. svečani program otvaranja i 10. svibnja 2024. svečani program zatvaranja XXIX. državnog Natjecanja iz hrvatskoga jezika.

Nakon natjecanja djelatnici škole domaćina učenike su odveli i na razgledavanje Podzemnoga grada, uz šetnju poučnom stazom u Nacionalnom parku Paklenica. Za mentore, učitelje i nastavnike, dr. sc. Marijana Horvat, znanstvena savjetnica Instituta za hrvatski jezik, održala je predavanje Portal hrvatskogih gramatika do ilirizma.

Tijekom otvorenja XXIX. državnog Natjecanja iz hrvatskoga jezika sudionike je u ime Agencije za odgoj i obrazovanje i Državnoga povjerenstva Natjecanja iz hrvatskoga jezika u školskoj godini 2023./2024. pozdravila predsjednica Državnoga povjerenstva Barbara Beronja. Učenicima i mentorima iz cijele Hrvatske obratila se i ravnateljica Osnovne škole Petra Zoranića Ana Milovac te predstavnici Općine Jasenice i Zadarske županije. Natjecanje je otvorio Bartol Matković, najbolji učenik Osnovne škole Petra Zoranića Jasenice.