Objave / 15. veljače 2020.

Priznanje struke i društva za izvrsnost

Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je 14. veljače 2020.  u Hrvatskom državnom arhivu u Zagrebu promociju 183 najbolja odgajatelja u dječjim vrtićima, učitelja, nastavnika i stručna suradnika u osnovnim i srednjih školama i učeničkim domovima .

Promocijom još jedne generacije mentora i savjetnika struka i društvo odali su javno priznanje i nagradili one odgojno-obrazovne radnike koji se ističu svojim radom, kvalitetom, stručnošću i spremnošću da svoje znanje prenose na učenike i kolege.

Svečana promocija održala se u jednoj od najljepših zgrada secesijske arhitektura u ovome dijelu Europe, kazao je u uvodnoj riječi dr. sc. Dinko Čutura, ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva, podsjetivši da je zgrada rad velikoga hrvatskog arhitekta Rudolfa Lubynskog.

Promocija u zvanje mentora i savjetnika veliko je postignuće u karijeri svakog  učitelja i nagrada struke i sustava, naglasila je uz čestitke promoviranima ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak. – Zvanje učitelja je iznimno zvanje, ali možda ponekad u društvu  ne toliko cijenjeno – rekla je ravnateljica Agencije dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i pozvala promovirane da usprkos svemu nastave kvalitetno i motivirano raditi te profesionalno se razvijati.

Sustav to od njih i očekuje, naglasio  je Momir Karin, prof. pomoćnik ministrice znanosti i obrazovanja. Obrazovna politika, kazao je, zna da je teško provesti bilo kakve promjene u sustavu, uvesti nove kurikule, bez ljudi koji su motivirani, stručni i sposobni .

Hrvatsku himnu na početku svečanosti  izveo je operni umjetnik Davor Radić, solist Opere Hrvatskog narodnog kazališta. U glazbenom dijelu programa nastupio je  klavirski  duo, red. prof. art. Ljubomir Gašparović  i Danijel Gašparović, mag. mus. izvedbama djela Johannesa Brahmsa i Sergeja Rahmanjinova.

Nalazimo se u trenutku kada su naše znanje, stručnost, ustrajan trud i rad,  kreativnost i motivacija dobili priznanje struke i društva, kazala je Kristina Ibrahimović, nastavnica geografije iz III. Gimnazije Osijek, u zahvali u ime svih promoviranih. Citirajući  Nelsona Mandelu da je obrazovanje najmoćnije oružje i ukazujući na neprocjenjivu ulogu učitelja, profesorica iz Osijeka promovirana u zvanje savjetnika, pozvala je sve nagrađene kolege da budu oni koji pokreću promjene, ulažu trud, znanje i ljubav za bolju budućnost.

foto: Emica Elveđi, Pixell