Objave / 8. kolovoza 2021.

Prigodna poštanska marka povodom 500. godine obljetnice Marulićeve Judite

Na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje, a u Godini Marulićeve Judite, Hrvatska pošta pustila je u opticaj 2. kolovoza 2021. novu prigodnu poštansku marku povodom 500. obljetnice prvoga izdanja Marulićeve Judite.

Motiv na poštanskoj marki je detalj s kipa Marka Marulića u Splitu, autora kipara Ivana Meštrovića. Autor marke je Duje Šegvić, dizajner iz Splita, a fotografiju je snimio dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik Agencije za odgoj i obrazovanje.

Marka je izdana u arku od 15 maraka, a nominalna vrijednost iznosi 3,30 kuna. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu sa slikom prvotiska, a prikazuje detalj prvoga pjevanja iz epa Judita, što je bio i motiv na prigodnom programu stručno-znanstvenoga skupa koji je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje 23. i 24. travnja 2021. u Splitu.

Marko Marulić, otac hrvatske književnosti, renesansni je pisac koji je ostavio izniman trag na hrvatski jezik i književnost.  Libar u kom se uzdarži istorija svete udovice Judit potpisao je Marko Marulić 22. travnja 1501. godine i posvetio splitskom kanoniku i svome kuku don Dujmu Balistriliću.

Povodom pola tisućljeća od tiskanja prve hrvatske knjige –  Judite Marka Marulića, a na prijedlog Agencije za odgoj i obrazovanje i Društva profesora hrvatskoga jezika, Hrvatski sabor je 9. travnja 2021.  proglasio  Godinu Judite Marka Marulića. Agencija za odgoj i obrazovanje organizirala je u Splitu interdisciplinarni stručno-znanstveni skup, a tijekom godine bit će objavljen zbornik radova sa skupa.

Suradnja Agencije s Hrvatskom poštom nastavak je obilježavanja važnih obljetnica u hrvatskom društvu i kulturi.