Objave / 23. veljače 2018.

Predstavljena Edukativna razglednica o fair playu

fair-play1_mU sklopu Akcijskog plana o nenasilju u sportu s ciljem smanjenja neprimjerenih oblika ponašanja u sportu Središnji državni ureda za šport predstavio je 20. veljače 2018. godine u OŠ Ivana Gundulića u Zagrebu projekt „Edukativne razglednice o fair playu“ koja se provodi u suradnji s Hrvatskim fair play odborom, Agencijom za odgoj i obrazovanje, Hrvatskim školskim sportskim savezom i Hrvatskom poštom.

U provođenje aktivnost „Edukativne razglednice o fair playu“ uključit će se 12.000 učenika iz cijele Hrvatske, a provodit će se u svim univerzalnim sportskim školama u okviru Tjedna fair playa koji će organizirati Hrvatski školski sportski savez.

fair-play2_mNa pokaznom satu, na kojem su učenici s trenerom razmjenjivali svoja znanja i iskustva o fair playu sudjelovala je državna tajnica za sport Janica Kostelić, Danira Bilić, predsjednica Hrvatskog fair play odbora, Jadranka Žarković Pečenković, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, Krešimir Domjančić iz odjela korporativnih komunikacija Hrvatske pošte, Jura Ozmec, predsjednik Hrvatskog zbora sportskih novinara, Sena Ušić, bivša hrvatska odbojkaška reprezentativka i ambasadorica organizacije SPORT 2 LIFE, srebrni olimpijac Damir Martin i Zoran Ćorkalo, ravnatelj OŠ Ivana Gundulića koji su također s učenicima podijelili svoja razmišljanja o fair playu.

fair-play3_m– U današnje vrijeme kad je neprimjeren oblik izražavanja prihvaćen kao prihvatljiv, mislim da je izuzetno bitno, pogotovo kod djece, ukazivati da je takvo ponašanje neprimjereno. Ovdje se ne radi samo o fair playu na sportskim terenima nego bi takvo ponašanje moralo biti u svim segmentima našeg života, a onda će biti i na sportskim terenima – rekla je državna tajnica Janica Kostelić.

fair-play4_mP1240156_mCilj je projekta da učenici na satu zajedno s trenerom razgovaraju o porukama ispisanim na razglednicama, odnosno usvoje vještine nenasilnog ponašanja kroz poruke u smislu: Je li nepoštena pobjeda doista pobjeda?, Danas fair play igram, sutra fair play živim? te na kraju sata ispune razglednicu i pošalju je prijateljima, odnosno svima onih do kojih žele da dopre njihova poruka fair playa.