Objave / 23. travnja 2022.

Povodom 500. obljetnice prvotiska Judite predstavljen Zbornik radova Marko Marulić, Judita

Predstavljanjem Zbornika radova Marko Marulić, Judita (1501. – 1521. – 2021.) u izdanju Agencije za odgoj i obrazovanje na najljepši mogući način obilježeno je zatvaranje Godine Marka Marulića, 500. obljetnica prvotiska Judite i Dan hrvatske knjige. U gradu Marka Marulića 22. travnja 2022. godine predstavljen je Zbornik radova koji je nastao kao rezultat i plod uspješnog stručno-znanstvenog skupa održanog prije godinu dana u Muzeju Grada Splita.

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Svečanom predstavljanju na Sveučilištu u Splitu, uz autore radova i recenzente, nazočili su izv. prof. dr. sc. Vesna Bedeković, zastupnica i izaslanica predsjednika Hrvatskoga sabora, dr. sc. Dubravku Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Željko Jozić, ravnatelj Instituta za Hrvatski jezik i jezikoslovlje  i izv. prof. dr. sc. Željko Radić, prorektor za pravne poslove i razvoj ljudskih potencijala Sveučilišta u Splitu.

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Svi moramo biti ponosni na Marka Marulića, tim više što je on veliki dio opusa stvarao na latinskom jeziku, istaknula je Vesna Bedeković, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora. Juditu je nazvala bestselerom u kontekstu vremena u kojem je nastala. Također je pohvalila trud Agencije za odgoj i obrazovanje uložen u organizaciju stručnih usavršavanja na temu Marka Marulića, posebno prošlogodišnju stručno-znanstveni skup u Splitu i inicijativu za proglašenje Godine Marka Marulića.

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Obilježavanje 500 godina prvotiska Marulićeve Judite, prve autorske knjiga na hrvatskomu jeziku, Agencija za odgoj i obrazovanje prepoznala je kao iznimno važnu obljetnicu za povijest hrvatskoga naroda i povijest hrvatske književnosti, naglasila je na predstavljanju ravnateljica Agencije. – Hrvatska ima veliku kulturu, velike ljude, velike znanstvenike i umjetnike, na nama je da tu kulturu održavamo – naglasila je dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, urednica Zbornika.

U Zborniku radova je objavljen 21 stručno-znanstveni rad znanstvenika, sveučilišnih profesora i učitelja u kojima autori istražuju važnost i utjecaj djela hrvatskoga klasika Marka Marulića na suvremenu hrvatsku kulturu i hrvatski jezik, pokazuju primjerom kako kanonske i suvremene interpretacije Marulićeve Judite primijeniti u nastavi hrvatskoga jezika i književnosti te iznose mogućnosti učeničke recepcije kanonskoga teksta.

Photo: Ivo Čagalj/PIXSELL

Radove u Zbornik predstavili su dr. sc. Marijana Horvat, voditeljica Odjela za povijest hrvatskoga jezika i povijesnu leksikografiju u Institutu za hrvatski jezik i jezikoslovlje, prof. dr. sc. Cvijeta Pavlović, redovita profesorica na Katedri za komparativnu povijest hrvatske književnosti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Srećko Listeš, viši savjetnik za hrvatski jezik u Agenciji za odgoj i obrazovanje. – Vjerujem da će za koju godinu Zbornik biti citiran u znanstvenim i stručnim radovima i da će pomoći svima koji se bave starijom hrvatskom književnošću, renesansom, Marulićem i Juditom – istaknuo je Srećko Listeš, jedan od urednika i autor rada u Zborniku.