Objave / 28. listopada 2021.

Potrebno je osvijestiti i educirati učenike i nastavnike o klimatskim promjenama i načinu ublažavanja njihova učinka

Završna konferencija o tranziciji Hrvatske prema klimatskoj neutralnosti, na kojoj su među ostalima predstavljeni zaključci i preporuke s održanih panela i dodijeljene nacionalne nagrade i priznanja za zaštitu okoliša za 2021. godinu održana je 27. listopada 2021. godine u Zagrebu u organizaciji Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja. Događaj je održan u okviru Konferencije o budućnosti Europe koju su pokrenuli Europska komisija, Vijeće i Parlament da bi se čuo glas građana Europske Unije o izazovima i prioritetima Europe.
         
Domaćin ovoga skupa, ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, istaknuo je uvodno kako su Ministarstvo odnosno Vlada Republike Hrvatske, strateškim dokumentima poput Strategije niskougljičnog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu, Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. s pogledom na 2050. godinu te Integriranoga nacionalnoga energetskog i klimatskog plana dali jasan smjer kretanja koji će se slijediti u idućim desetljećima s ciljem postizanja klimatske neutralnosti.
  
Ključni dio Završne konferencije bio je održavanje panel-rasprave na kojoj su iznesene preporuke i zaključci s prethodnih osam panela koji su se tijekom rujna i listopada održali za ciljane skupine: poslovni sektor, donositelji odluka na lokalnoj i regionalnoj razini, znanstvenici,  mediji, obrazovni sektor, sindikati, organizacije civilnog društva i mladi.

Uvodničarka i moderatorica panela obrazovnog sektora dr. sc. Dubravka Brezak Stamać ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, kao preporuke održanog panela istaknula je potrebu da se edukacijama osvijesti problem klimatskih promjena kao i načini ublažavanja njihovih učinak. Naglasila je da bi od malih nogu djecu trebalo upozoriti na štetnost bespotrebnog gomilanja stvari i štetne navike potrošačkog društva. –Potrebna je bolja implementacija i provedba edukacije o klimatskim promjenama te će se kroz stručna usavršavanja nastavnike poticati na učenje o klimatskim promjenama – kazala je Dubravka Brezak Stamać.

Zaključci i preporuke s održanih panela dostupni su na poveznici: https://mingor.gov.hr/o-ministarstvu-1065/djelokrug/uprava-za-klimatske-aktivnosti-1879/konferencija-o-buducnosti-europe-tranzicija-hrvatske-prema-klimatskoj-neutralnosti/8289.