Objave / 24. svibnja 2022.

Potpisan Sporazum o suradnji u obrazovanju o Holokaustu

Židovska općina Zagreb, Šoa akademija i Agencije za odgoj i obrazovanje potpisali su 24. svibnja 2022. godine u Zagrebu Sporazum o suradnji u obrazovanju o Holokaustu, koji će omogućiti edukaciju o Holokaustu u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj.

Edukacija o Holokaustu, koja se u Hrvatskoj provodi od 2005 godine, bavila se stradanjem Židova u Drugom svjetskom ratu na globalnoj razini, a novi ugovor će im omogućiti edukaciju o stradanju Židova u vrijeme NDH, rečeno je.

Predsjednik Židovske općine Zagreb i koordinator Židovskih općina Hrvatske Ognjen Kraus izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem ugovora nakon deset godina dogovaranja.

Trajalo je dugo, ali je važno da smo uspjeli postići da zajednički paniramo programe i da svi profesori koji idu na edukaciju u Izrael u Yad Vashem, moraju prije toga obići Židovsku zajednicu Zagreba da se upoznaju o osnovama židovstva, kazao je Kraus i dodao da time počinje nova ere suradnje.

Voditeljica Šoa akademije Sanja Zoričić Tabaković  kazala je da surađuju s mnogo profesora osnovnih i srednjih škola koji se bave tom tematikom i da su izdali priručnik za profesore o Holokaustu u Hrvatskoj, na koji su ponosni.

Izuzetno nam je važno da upoznamo profesore s onim što s ovdje dogodilo, a ne samo u svijetu i to je smisla ovoga sporazuma, te i da im približimo postojanje židovske zajednice u ovom društvu, kazala je i naglasila da Sporazum odmah ulazi u primjenu.  

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Dubravka Brezak Stamać kazala je da je sporazum „organski nastavak“ suradnje AZOO i Židovske općine te da se njime podcrtava suradnja protiv bilo kakvog iskrivljivanja povijesti i borbe protiv antisemitizma.

Ovo je čisto hrvatska priča, polaznici će se susresti s svim mučnim situacijama iz hrvatske povijesti u vrijeme NDH, kazala je i zaključila da svaka škola ima program učenja o Holakastu koji nije vezan isključivo za predmet povijesti nego i za druge predmete poput vjeronauka, likovne kulture i drugih.

Godine 2005. potpisan je Memorandum o sporazumijevanju između Yad Vashema i Ministarstva znanosti obrazovanja, Agencije za odgoj i obrazovanje i Veleposlanstva RH, a 2012. Sporazum o suradnji između Agencije i pariškog Mémorial de la Shoah iz Pariza, najvećeg dokumentacijskog centra o stradanju u Holokaustu u koji su nastavnici redovito odlazili svake godine. (HINA)