Objave / 22. listopada 2020.

Posvećenost umjetnosti je izazov u obrazovanju

Na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 18. i 19. listopada 2020. održana je online 2. međunarodna umjetničko-znanstvene konferencije Arts and Creativity in Education (ACE 2020.), koju je otvorila ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Ovogodišnji koncept konferencije bavio se umjetnošću u cjeloživotnom obrazovanju.

Tema je zainteresirala i okupila širu međunarodnu zajednicu umjetnika, znanstvenika, nastavnika, učitelja, odgojitelja, pedagoga, studenata poslijediplomskih doktorskih i specijalističkih studija te ostale akademske građane. U virtualnoj konferenciji sudjelovalo je više od 180 izlagača iz Kanade, Slovenije, Švicarske, Sjedinjenih Američkih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Italije, Irana, Grčke, Španjolske, Tajvana i Hrvatske okupljenih oko teme.

Dr. sc. Dubravka Brezak Stamać u uvodnome je izlaganju naglasila važnost umjetnosti u cjelovitom obrazovanju svakoga čovjeka i istaknula kako je u postojećim kurikulima još uvijek zapostavljena mogućnost izbornosti predmeta, a pogotovo onih koji se vežu uz umjetnost. Uvodni govor ravnateljice Agencije dostupan je na poveznici

Kroz navedenu temu konferencije sudionici su prezentirali sadržaje iz različitih područja umjetničkog stvaralaštva: plesne, glazbene, likovne i scenske umjetnosti, književnosti i novih medija.  Plenarna predavanja su održali  dr. sc. Boris Jokić s Instituta za društvena istraživanja u Zagrebu Izv.prof.art. Tomislav Buntak, dekan Likovne akademije u Zagrebu.

Viša savjetnica Agencije mr. sc. Andreja Silić na konferenciji ACE održala je, u suradnji sa stručnjacima u području plesne umjetnosti, izlaganje na temu Cjeloživotno obrazovanje odgojitelja i stručnih suradnika u području plesne umjetnosti u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje.

ACE Zagreb 2020 organizirale su i provele: prof. dr. art. Antonija Balić Šimrak i doc. dr. sc. Marijana Županić Benić, izv. prof. dr. sc. Ivana Ogrizek Biškupić koja je pomogla u informatičkoj organizaciji virtualne konferencije te Marija Cestarić, tajnica konferencije.

Više o konferenciji i izlagačima, programu, možete vidjeti na mrežnoj stranici konferencije ACE Zagreb 2020  https://www.acezagreb.com/ , a o tome kako je sve izgledalo pogledajte kratki video na linku https://youtu.be/dCI204ahbiY