Objave / 12. prosinca 2022.

Posjet ravnateljice Agencije Centru za odgoj i obrazovanje Čakovec

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać i suradnica viša savjetnica Vladimira Brezak posjetile su 9. prosinca 2022. godine Centar za odgoj i obrazovanje u Čakovcu. Radni sastanak upriličila je ravnateljica Centra Dragica Benčik sa suradnicima, a prisutna je bile i gradonačelnica grada Čakovca Ljerka Cividini.

Susret je bio prilika upoznati rad Centra, jedine posebne odgojno-obrazovna ustanova koja vodi sustavnu brigu o osnovnoškolskom odgoju i obrazovanju učenika s većim teškoćama u razvoju u Međimurskoj županiji. Odgojno-obrazovni rad realizira se u tri smjene, odnosno u jutarnjoj i popodnevnoj smjeni te međusmjeni za 80 polaznike produženog stručnog postupka. Gradonačelnica Čakovca Cividini i ravnateljica Benčik naglasile su da postoji potreba da se većinu polaznika uključi u produženi stručni postupak, međutim zbog prostornih kapaciteta škole to je neizvedivo.

-Svi polaznici su osobe s intelektualnim teškoćama i pridruženim oštećenjima poput autizma, cerebralne paralize, oštećenja vida, sluha i govora te poremećajima ponašanja. Heterogenost polaznika, odnosno njihova povećana potreba za dodatnim prostorom tijekom obrazovnog i rehabilitacijskog rada, uz prostornu skučenost i socijalnu prenapučenost postojećega školskog prostora Centra, svaki odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad je bitno otežan, a sigurnost učenika značajno umanjena i ugrožena. Oko 70 učenika je u stalnom tretmanu specijaliste liječnika-psihijatra-naglašava ravnateljica Benčik. Školska zgrada Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec izgrađena je 1971. godine, ima ukupno oko 1200 m2. Prostorni kapacitet školske zgrade Centra, koji prema izvornom arhitektonskom rješenju ima ukupno 8 učionica, primjeren je za školovanje do 70 učenika s lakšim teškoćama. -Pripadajući školski okoliš je potpuno neadekvatan, premalen i dogradnjama preinačavan te ne pruža nikakvu mogućnost za primjereno korištenje u odgojno-obrazovnom radu – upozorila je ravnateljica Centra.

U razgovoru s ravnateljicom Brezak-Stamać istican je, nažalost, nedostatak školskog prostora i stalni rast broja polaznika sa sve izraženijim razvojnim teškoćama. Centar je od početka ove školske godine za svojih 8 razrednih odjela organizirao i realizirao odgojno-obrazovni i rehabilitacijski rad u prostorima Srednje škole Čakovec (6 razrednih odjela) te Dnevnog boravka djece “Dr. Antun Bogdan“ Čakovec (2 razredna odjela).

Usprkos svim ograničenjima, Centar za odgoj i obrazovanje Čakovec neumorno radi zahvaljujući 76 zaposlenika, pretežito edukacijsko-rehabilitacijske struke koji u svom radu primjenjuju najsuvremenije svojim znanstveno utemeljene metode i postupke. Osposobljeni su i koriste opservacijski protokol za dijagnostiku autizma – ADOS, a tijekom pandemije Covid 19, pokrenuli su vlastiti YouTube sa stručnim temama i savjetima kako bi osigurali primjerenu podršku učenicima, roditeljima djece s teškoćama i zainteresiranoj javnosti. Ravnateljica Brezak-Stamać zahvalila je voditeljima učeničke zadruge „Fijolica“. -Za Agenciju ste pet godina neumorno s vašim učenicima Centra izrađivali skulpturu Oskar znanja za najbolje učenike Republike Hrvatske – kazala je ravnateljica Brezak Stamać. Gradonačelnica Cividini istaknula je da zadruga Škole tradicionalno priređuju izložbe radova u lokalnoj sredini, gdje uspješno surađuju s Gradom Čakovcem, Međimurskom županijom i brojnim institucijama koje kupuju njihove proizvode u prigodnim prilikama, kao  što su i nastupajući blagdanski dani