Objave / 1. listopada 2020.

Podrška Agencije unaprjeđenju sustava obrazovanja na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine

Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać 29. rujna 2020. godine u Rovinju susrela se s čelnicima Istarske županije i predstavnicima Vijeća talijanske nacionalne manjine Istarske i Primorsko-goranske županije i Talijanske unije. 

Posjet ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje Talijanskoj srednjoj školi u Rovinju i sastanak s predstavnicima talijanske nacionalne manjine u velikoj dvorani Zajednice Talijana Grada Rovinja-Rovigno iskorišten je kako bi se prezentirao odgojno-obrazovni sustav na jeziku i pismu talijanske nacionalne manjine i razgovaralo o unaprjeđenju sustava, prvenstveno što se tiče prijevoda udžbenika, provođenja državne mature i priznavanja inozemnih diploma.  

Ravnateljica Brezak Stamać se pritom sastala s zamjenicom župana Istarske županije Giuseppinom Rajko, pročelnicom Upravnog odjela za talijansku nacionalnu zajednicu i druge etničke skupine Teom Batel, pomoćnicom pročelnice Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Dorianom Šumberac Jelić,  predstavnicima Vijeća talijanske nacionalne autohtone manjine Istarske županije, zamjenicom predsjednika Valmerom Cusmom, zamjenicom referentice za školstvo Ines Venier, kao i s predstavnicima Vijeća talijanske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, predsjednikom vijeća Flaviom Cossettom i referentom za školstvo Denisom Stefanom. Predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva i pročelnica Sektora predškolskih, školskih i sveučilišnih ustanova Talijanske unije Iva Bradaschia Kožul posebno su istaknuli aktivnosti koje provode vezano uz stručna usavršavanja za odgojitelje i nastavnike, od dječjih vrtića do srednjih škola koji program izvode na talijanskom jeziku. Svi su istaknuli važnost realizacije programa i snimanja video-lekcija za škole na talijanskom jeziku u vrijeme odvijanja nastave na daljinu.

Razgovaralo se o aktualnim problemima prisutnim u odgoju i obrazovanju u školama na talijanskom jeziku i pismu: problemu prijevoda udžbenika, unaprjeđenju sustava državne mature za pripadnike talijanske nacionalne manjine, priznavanju inozemne diplome učitelja i nastavnika koji se školuju na materinskom jeziku, polaganju stručnih ispita na talijanskom jeziku te proceduri napredovanja učitelja i nastavnika, kao i važnosti kontinuiranog stručnog usavršavanja na talijanskom materinjem jeziku.

Tijekom sastanka raspravljalo se i o nekim temama koje nisu u nadležnosti Agencije, ali koje su od iznimne važnosti za pripadnike talijanske nacionalne manjine, poput učenja i poučavanja talijanskog jezika kao jezik društvene sredine na područjima povijesnog nastajanja Talijanske nacionalne zajednice.

Ravnateljica Brezak Stamać posebno je naglasila važnost rada viših savjetnica Agencije za talijansku nacionalnu manjinu Patricie Pitacco i Gianfrance Šuran u provedbi stručnoga usavršavanja učitelja, provedbi stručnih ispita i napredovanja. Otvorena je mogućnost da se 2020./21. školske godine po prvi put u Katalog natjecanja i smotri uvrsti natjecanje iz talijanskoga jezika kao materijskoga jezika. Dvodnevni stručni sastanak je završen posjetom Centru za  povijesna istraživanja, Centro di ricerche storiche Rovigno, i razgovorom s ravnateljem dr. sc. Raulom Marsetićem.

Posjet ravnateljice Agencije za odgoj i obrazovanje zabilježili su tamošnji mediji, a izvješća su dostupna na poveznicama: 

https://capodistria.rtvslo.si/news/comunita-nazionale-italiana/scuole-cni-specifiche-ma-piu-incluse-nel-sistema-educativo-croato/537532

https://www.rtvslo.si/4d/arhiv/174721486?s=tv_ita