Objave / 29. kolovoza 2022.

Podjelom priznanja svečano zatvoren stručni skup za nastavnike hrvatske manjine u inozemstvu

Stručni skup za učitelje hrvatskoga jezika izvan sustava Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske održan je u Dubrovniku od 22. do 25. kolovoza 2022. Ove je godine stručni skup posvećen velikoj obljetnici – 150 godina od smrti triju velikih preporoditelja: Ljudevita Gaja, Petra Preradovića i Dimitrija Demetera, te je skup u cijelosti posvećen Hrvatskom narodnom preporodu, s kojim započinje standardizacija hrvatskoga jezika. Na svečanome otvaranju skupa sudionicima su se obratili Tomislav Paljak, mag. prim. educ., državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja, dr. sc. Milan Bošnjak, savjetnik s posebnim položajem, Središnji državni ured za Hrvate izvan RH-a te dr. sc. Dubravka Brezak Stamać, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, koja je otvorila stručni skup.

Od 2006. godine organizator stručnog skupa je Agencija za odgoj i obrazovanje, u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a namijenjen je učiteljima i nastavnicima hrvatskoga jezika koji rade s pripadnicima hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u sustavu obveznoga osnovnog i srednjeg obrazovanja. U radu stručnog skupa ove godine su sudjelovali odgojitelji, učitelji i nastavnici iz Austrije, Kanade, Mađarske Srbije i Rumunjske.

Nositelji programa skupa bili su stručnjaci iz akademske zajednice: dr. sc. Dubravka Brezak Stamać (Književni i jezikoslovni rad preporoditelja Ljudevita Gaja), izv. prof. dr. sc. Katja Bakija (Preporodne ideje i Dubrovnik), doc. dr. sc. Iva Hraste Sočo (Glazba i ilirski pokret), izv. prof. dr. sc. Mario Bara (Preporodna djelatnost biskupa Ivana Antunovića: početak kulture pamćenja), Ivan Viđen (Umjetnost u Hrvatskoj u doba preporoda) te izv. prof. dr. sc. Ana Munk (Vlaho Bukovac i hrvatski narodni preporod).

Sudionici skupa sudjelovali su u radionicama hrvatskoga jezika koje su održale Barbara Beronja, viša savjetnica za hrvatski jezik (Hrvatski pravopis i hrvatski narodni preporod) te Anđela Džamarija, nastavnica hrvatskoga jezika (Hrvatski narodni preporod – jezično i kulturno ujedinjenje domovine) te u radionici povijesti Nacionalni simboli u povijesnom kontekstu koju je održala Loranda Miletić, viša savjetnica za povijest. U okviru stručnog skupa, uz stručno vođenje, za sudionike je organiziran posjet Domu Marina Držića u Dubrovniku te Kući Vlahe Bukovca u Cavtatu.