Objave / 28. lipnja 2019.

Oskari znanja uručeni pobjednicima državnih i međunarodnih natjecanja

Najuspješniji učenici i mentori, oni koji pokazuju da se uvijek može više i bolje, nagrađeni su Oskarom znanja na svečanosti održanoj na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 28. lipnja 2019. godine. Za izniman rezultat, osvojeno prvo mjesto na državnim natjecanjima Oskarom znanja nagrađeno je 206 učenika osnovnih i srednjih škola i 167 mentora. Za osvojeno jedno od prva tri mjesta na međunarodnim natjecanjima nagrađeno je 94 učenik i 41 mentor. 

Jedna od dobitnica Oskara znanja je i Tina Čatlaić, učenica 4. razreda gimnazije Josipa Slavenskoga iz Čakovca, državna prvakinja u poznavanju hrvatskoga jezika. Obraćajući se u ime svih nagrađenih učenika Tina je istaknula koliko su učenicima natjecanja važna i korisna, ne samo zbog nagrada već zbog osobnog razvoja i napretka.

– Iako svi nesumnjivo volimo vidjeti svoje ime na vrhu ljestvice poretka, natjecanja nam donose mnogo više od samih rezultata, od same želje da se popnemo na više mjesto ili dobijemo dodatne bodove za fakultet. Omogućuju nam neprocjenjiva iskustva koja će nam koristiti u daljnjem obrazovanju. Odlična su priprema za važne ispite poput državne mature,  donose sklapanje poznanstva s ljudima zajedničkih interesa i mogućnost putovanja po raznim krajevima Hrvatske i svijeta, i to je jedan od najljepših doživljaja koje smo si sami priuštili vlastitim radom i sposobnostima – naglasila je Tina Čatlaić. Svoje kolege učenike, dobitnike Oskara znanja, pozvala je da ostanu vjerni sebi, budu ponosi na svoje uspjehe i nastave dalje tako te da ne zaborave zahvaliti svojim mentorima koji su ih vodili na putu do uspjeha.

Učenicima i profesorima, koji nas čine ponosnima zbog uspjeha i ostvarenih rezultata na državnim i brojnim međunarodnim natjecanjima, skulpture Oskara znanja i priznanja uručili su Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja, Tihana Šimunić, voditeljica Odjela općih poslova Agencije za odgoj i obrazovanje i Matija Posavec, župan Međimurske županije. – Veliko hvala svima vama dragi učenici i mentori što nas činite ponosnima i što uvijek iznova društvu u cijeli pokazujete i dokazujete da se golem trud, rad i upornost uz naravno neosporan talent itekako isplati – istaknula je Tihana Šimunić. Nagrađenim mentorima izrazila je zahvalnost i naglasila da su oni primjer odgojno-obrazovnog radnika kakav treba biti, požrtvovni, nesebični i uvijek spremni na profesionalne izazove. 

Dobitnici Oskara znanja sposobni su, motivirani i izvrsni u svemu što čine, naglasila je Lidija Kralj, pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanje i zbog toga smo, kazala je, svi jako ponosni na njih. – Vi ste ogledalo našeg sustava obrazovanja i ja vam zahvaljujem na svim naporima, na svim posebnim satima koje ste potrošili istražujući, učeći i otkrivajući, ali isto tako prenoseći dobar glas o Hrvatskoj van naših granica – kazala je Lidija Kralj. Dobitnicima Oskara čestitali su i Oliver Kesar, prodekan za nastavno i nenastavno osoblje Ekonomskog fakulteta i Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije, ispred Hrvatske zajednice županija.

Svečanost Dodjele Oskara znanja glazbenim nastupima uveličali su Franziska Anne Fundelić na flauti i  Marko Kovačić na  gitari, učenici Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta i kvartet saksofona Patrik Prežgaj, Ruta Špoljarić, Nera Majtanić i Nikola Smetko učenici Glazbene škole Pavla Markovca u Zagrebu.

Oskar znanja je najveće priznanje i nagrada za izniman uspjeh i postignute rezultate kojim se već 15 godina nagrađuju uspješni i izvrsni učenici i njihovi učitelji i nastavnici mentori. Svečanu dodjelu Oskara znanja organizirali su Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i uz potporu Hrvatske zajednice županija. Skulpture Oskara znanja i ove godine izradili su učenici Centra za odgoj i obrazovanje Čakovec.