Objave / 17. veljače 2021.

Oskar znanja održat će se online 26. veljače 2021.

Na današnjoj konferenciji za medije Agencija za odgoj i obrazovanje najavila je dodjelu Oskar znanja za 2019./2020. školsku godinu, najveće i najznačajnije nagrade u obrazovanju kojom se već 16 godina nagrađuju najbolji učenici i mentori osnovnih i srednjih škola te glazbenih i plesnih škola u Republici Hrvatskoj, pobjednici državnih i međunarodnih natjecanja. Ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać najavila je da će se dodjela Oskar znanja održati online 26. veljače 2021. godine i da će u emisiji biti predstavljeno ono najljepše što Hrvatska ima, posebni učenici i njihovi mentori.

U emisiji ćemo predstaviti više od 30 oskarovaca, njihove priče, planove, upoznati njihove profesore i posjetiti njihove škole iz različitih krajeva Hrvatske. Nastupit će mladi glazbenici, pobjednici državnog natjecanja glazbe i plesa

dr. sc. Dubravka Brezak Stamać

Oskar znanja dobit će 282 učenika osnovnih i srednjih škola te 192 mentora. Emisija će se emitirati putem Youtube kanala i na Facebook stranici Oskar znanja.

foto HINA

­ – U emisiji ćemo predstaviti više od 30 oskarovaca, njihove priče, planove, upoznati njihove profesore i posjetiti njihove škole iz različitih krajeva Hrvatske. Nastupit će mladi glazbenici, pobjednici državnog natjecanja glazbe i plesa iz Samobora, Poreča te sisačke Glazbene škole Frana Lhotke, koja je nastradala u potresu, a postala je simbol oporavka i obnove nakon razornoga potresa – kazala je Dubravka Brezak Stamać.

Skulptura Oskara znanja, rad učenice 3. razreda Škole za primijenjenu umjetnost i dizajn iz Zagreba Chiare Cetušić, će biti dostavljena svim pobjednicima poštom u njihove škole. Skulptura predstavlja stablo s krošnjom ljudskoga mozga.

Skulptura Oskar znanja, foto HINA

Ravnateljica Agencije osvrnula se na tijek natjecanja i smotri  2020./2021. školske godine  koja su upravo održavaju na školskoj razini. Agencija za odgoj i obrazovanje organizira 36 natjecanja i smotri, 28 natjecanja iz predmeta i predmetnih područja te 8 smotri. – Svi učenici pišu u svojim školama, a u slučaju samoizolacije učenik će pristupiti online natjecanju. Agencija je uz postojeće upute donijela i dodatne upute za provođenja natjecanja na školskoj razini  – rekla je ravnateljica Dubravka Brezak Stamać i dodala da se radi o najopsežnijim učeničkim natjecanjima u Europskoj uniji. – Organizacija natjecanja uvijek je bila golem posao, a pogotovo sada u vrijeme pandemije, rekla je ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Istaknula je da  je ponosna što su se natjecanja, unatoč prošlogodišnjem lockdownu, ipak uspjela dovršiti u razdoblju od rujna do prosinca.

Oskar znanja dobit će i učenici pobjednici međunarodnih natjecanja, koja su se održala nakon dodjele Oskara znanja za školsku godini 2018./2019., zbog čega ti učenici i mentori nisu bili do sada nagrađeni za svoja postignuća i uspjehe.

Državni i međunarodni prvaci dobitnici Oskara znanja 2019./2020. školske godine

(xlsx: 55,54 KB)

Preuzmi