Objave / 28. veljače 2019.

Obrazovna konferencija „Kreativnost i inovativnost u nastavi“ u Osijeku

Agencija za odgoj i obrazovanje, u suorganizaciji s Visokim učilištem Effectus, održala je 26. veljače 2019. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku obrazovnu konferenciju Kreativnosti i inovativnosti u nastavi za više od tristo učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja iz pet slavonskih županija.

Pod motom konferencije Kreativnost je vještina budućnosti – kreativnost nije urođena osobina, nego vještina koja se uči, potiče i razvija… predavač/voditelji radionica doc. dr. sc. Robert Kopal i Darija Korkut, mag. angl. realizirali su program koji je bio izuzetno zanimljiv. Dinamičnim interaktivnim predavanjem potaknulo se samovrednovanje rada svakog od sudionika, a uključivanjem u aktivnosti nastajale su kreativne i inovativne ideje za rad u školama, učionicama s učenicima.

Pozdravnim riječima skup obratila se u ime Agencije za odgoj i obrazovanje Ivana Biljan, predstojnica Podružnice Osijek i viša savjetnica za stručne suradnike pedagoge. Praksom refleksivnog praktičara otvorila je radni dio skupa pitanjima Zašto sam danas ovdje? Jesam li kreativan/kreativna osoba? Kako kreativnost i inovativnost potičem u razredu? te Zašto su kreativnost i inovativnost važni za vrijeme u kojem živom

Skup je pozdravio i dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku Boris Crnković, koji je pružio gostoprimstvo Obrazovnoj konferenciji, jer kako je i u pozdravnom govoru istaknuo zbog teme skupa koja je važna za gospodarstvo i razvoj društva. Govoreći o ulaganju u obrazovanje i usavršavanje učitelja, kao izuzetno važnom čimbenicima za unapređivanje kvalitete obrazovanja koji daje na važnosti učiteljskoj profesiji. Završio je riječima da će i učenici sudionika ovog skupa sigurno imati višestruke korist u nadi da će neki od njih postati njihovi studenti.

U ime Osječko-baranjske županije skupu je nazočio i pozdravio predsjednik Skupštine Dragan Vulin. U obraćanju istaknuo važnost teme konferencije riječima da bez kreativnosti i inovativnosti nema poduzetništva i razvoja a u tomu značajnu ulogu ima obrazovanje te učitelji otvoreni za promjene.

Program je realiziran u dva bloka: u prvom dijelu interaktivnim predavanjima prezentacijama istraživanja i teorijskim uvođenjem u temu, a u drugom djelu skupa sudionici su doprinijeli realizaciji svojom aktivnošću i kreativnošću. Jedna od radionica imala je naslov … kako siješ, tako ćeš i žeti… što je bit pedagoškog rada, jer učitelji radeći na sebi doprinose kvaliteti svoga rada što se odražava na ishode učenja. Aktivnim metodama rada tema skupa je obrađena primjereno potrebama sudionika motivirajući ih za implementaciju različitih strategija u svakodnevni rad u školi. Učitelji, nastavnici, stručni suradnici i ravnatelji ocijenili su skup visokim ocjenama te su voditeljima na kraju skupa zahvalili na motivaciji za daljnje učenje o razvijanju kreativnosti, divergentnog mišljenja i kreativne inteligencije.

Prema Svjetskom gospodarskom forumu vodeće tri vještine 2020. godine bit će rješavanje kompleksnih problema, kritičko mišljenje i kreativnost. Za njihovo poticanje u obrazovnom sustavu potrebni su kompetentni ljudi koji će obične stvari vidjeti drugačije i na nov način, spremni preuzeti odgovornost i rizike za uspjeh.

Ovaj skup je dio složene priče profesionalnog razvoja odgojno obrazovnih radnika, a kako ga je vidio i doživio svatko od prisutnih može se opisati i naslovom jedne od radionica: … jedna slika… tisuću riječi…