Natjecanja i smotre / 15. travnja 2019.

XXXII. državno Natjecanje iz klasičnih jezika

Na državnom Natjecanju iz klasičnih jezika, koje je održano u Osijeku od 8. do 10. travnja 2019. godine sudjelovalo je 115 učenika, njihovih mentora i članova Državnog povjerenstva. Domaćin je bila Isusosvačka klasična gimnazija u Osijeku koja je iznimno srdačno ugostila sve sudionike natjecanja.

Ravnatelj pater Sebastian Šujević SI i zaposlenici škole, a osobito kolega Matija Zorić trudili su se da od prvog do zadnjeg trenutka sve teče zaista besprijekorno. Program svečanog otvaranja održan je u zgradi Vikarijata Đakovačko-osiječke nadbiskupije. Sudionike su pozdravili ravnatelj IKG-a, pater Sebastian Šujević SI, predstavnik AZOO i Hrvatskog društva klasičnih filologa Tonći Maleš, prof. i Zdravka Martinić-Jerčić, prof., predsjednica Državnog povjerenstva. U svečanom otvaranju sudjelovali su zbor Isusovačke klasične gimnazije, njihova dramska grupa kao i KUD Osijek 1862. Program koji su izveli izvanredno je predstavio i klasične jezike i svu ljepotu i širinu Slavonije.

Samo natjecanje održano je u utorak 9. travnja u šest kategorija, a završilo je svečanom dodjelom priznanja i nagrada najboljim natjecateljima. I ovdje su nas godine domaćini iznenadili i počastili plemenitom gestom poklonivši prvacima iz svih kategorija zlatni dukat. Na svečanoj dodjeli priznanja sudjelovali su zbor Isusovačke klasične gimnazije te dramska skupina II. gimnazije iz Osijeka. Zadnji dio natjecanja bio je izlet u Đakovo 10. travnja ujutro, nakon kojega su se sudionici zaputili kući obogaćeni novim iskustvima, prijateljstvima i uspomenama. Na kraju zaključujemo da je susret klasičnih jezika i Slavonije nešto što ćemo svakako morati ponoviti.