Natjecanja i smotre / 2. svibnja 2016.

XVII. državno Natjecanje iz povijesti

pov1_mDržavno povjerenstvo za Natjecanje iz povijesti organiziralo je od 25. do 27. travnja 2016. XVII. državno Natjecanje iz povijesti u Vinkovcima. Škola domaćin bila je OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca. Na natjecanje je pozvano 85 učenika/učenica zajedno s njihovim mentorima/mentoricama. Natjecanje je bilo organizirano u šest ispitnih skupina podijeljenih prema nastavnom gradivu povijesti od 7. razreda osnovnih škola do 4. razreda srednjih škola. Osim toga, učenici srednjih škola mogli su se natjecati u kategoriji Samostalni istraživački radovi.

Na otvaranju XVII. državnog Natjecanja iz povijesti sve sudionike pozdravili su ravnateljica OŠ Ivana Mažuranića Marina Markić, ravnateljica AZOO-a Jadranka Žarković-Pečenković, gradonačelnik Vinkovaca Mladen Karlić, pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje i sport Vukovarsko-srijemske županije doc. dr. sc. Jadranka Mustapić-Karlić, predsjednik Državnog povjerenstva za Natjecanje iz povijesti dr. sc. Gordan Ravančić, prof. dr. sc. Aleksandar Durman, a uvodno predavanje o Domovinskom ratu održao je doc. dr. sc. Ante Nazor.

Nakon održanog natjecanja u večernjim satima prvo su objavljeni privremeni rezultati, a potom nakon žalbenog roka i konačne lista poretka po natjecateljskim skupinama.

pov2_mNa svečanosti zatvaranja svim učenicima i učenicama koji su osvojili prvo, drugo ili treće mjesto dodijeljene su prigodne nagrade, a i predstavljen je projekt/program Arheološkog muzeja Zagreb „Arheološki susreti“, kojim se učenicima pokušava popularizirati arheologija, poglavito kroz rad u školi i u lokalnim zajednicama.

Obje svečanosti (i otvaranja i zatvaranja natjecanja) bile su ispunjene prigodnim kulturnim programom u organizaciji i izvedbi učenika OŠ Ivana Mažuranića iz Vinkovaca. Na kraju je učenicima, mentorima, članovima Državnog povjerenstva i školi domaćinu zahvalio tajnik državnog povjerenstva viši savjetnik Franjo Čičak, prof. i zatvorio natjecanje.