Natjecanja i smotre / 23. travnja 2018.

Višnjan ugostio sudionike 59. državnoga Natjecanja iz matematike

mat1_mNa 59. državnom Natjecanje iz matematike za učenike osnovnih i srednjih škola, koje je održano u Poreču od 12. do 14. travnja 2018. godine, sudjelovalo je 257 učenika, 200 mentora i pedesetak članova državnog povjerenstva. Osnovna škola Jože Šurana Višnjan imala je čast i veliko zadovoljstvo biti domaćin Natjecanja.

Najbolji su se hrvatski matematičari zajedno sa svojim mentorima 12. travnja 2018. okupili u porečkom hotelu Pical gdje ih je dočekao svečani program dobrodošlice. Uz istarske tradicijske napjeve, ples istarskog Baluna i pošalice o matematičarima u izvedbi učenika višnjanske škole, otvoreno je 59. državno Natjecanje iz matematike.

Dobrodošlicu je svim natjecateljima i njihovim mentorima uputio i ravnatelj škole, profesor matematike Predrag Brkić te istaknuo da se matematika ne svodi samo na šture brojke, već je ona poezija brojki koje otvaraju beskrajne mogućnosti u svim sferama života i rada čovjeka u društvu. Poželio je svim sudionicima natjecanja da sljedeća tri dana provedu u prijateljskom druženju i zdravom natjecateljskom duhu.

mat2_mGostima su se zatim obratili i viša savjetnica za matematiku profesorica Draženka Kovačević koja je pozdravila nazočne u ime ravnateljice AZOO-a, zamjenik načelnika Općine Vižinada, gospodin Oliver Arman te predsjednica Državnog povjerenstva doc. dr.sc. Mea Bombardelli koji su uputili riječi ohrabrenja sudionicima natjecanja i istaknuli značaj i važnost matematičkih kompetencija, pohvalili učenike na postignutim rezultatima te ih pozvali da se u životu nastave baviti matematikom i nastave razvijati stečena znanja iz tog područja.

Natjecanje je službeno otvorila učenica OŠ Jože Šurana Višnjan, sudionica natjecanja, Sonja Rajko i zahvalila mentorima koji su pripremali učenike.

mat3_mU vrijeme samog natjecanja učenika, 13. travnja, održavala su se predavanja i radionice za mentore osnovnih i srednjih škola. U poslijepodnevnim su satima svi sudionici i njihovi mentori mogli izabrati jedan od tri ponuđena izleta koje je za njih organizirala škola domaćin. Neki su tako razgledali starogradsku jezgru grada Poreča, drugi vozili brodom do Rovinja, a treća je skupina dobila priliku razgledati Zvjezdarnicu u Višnjanu. Sunčano je vrijeme učinilo natjecanje i boravak u Poreču još ljepšim i ugodnijim. Završnog dana je Korado Korlević, jedan od osnivača Astronomskog društva te nekadašnji učenik višnjanske škole, održao nadahnuto predavanje Budimo promjena koju želimo vidjeti u svijetu.

mat4_mNakon predavanja uslijedilo je proglašenja pobjednika i podjela nagrada uz kratki program kojim su se učenici škole domaćina oprostili od svojih gostiju. Predsjednica državnog povjerenstva doc. dr. sc. Mea Bombardelli uručila je najboljim mladim matematičarima priznanja i nagrade, a u ime škole domaćina, ravnatelj Predrag Brkić je uručio nagrade za tri prvoplasirana učenika.