Natjecanja i smotre / 22. svibnja 2017.

Učenje za život u demokraciji počinje već od vrtića

Smotra_GOO_vrtici_5_mU Zagrebu je 19. svibnja 2017. godine održana 13. državna Smotra projekata iz područja Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo na kojoj su prezentirani najbolji projekti nastali zajedničkim radom djece, odgajatelja i stručnih suradnika u predškolskim ustanovama Republike Hrvatske. Za ovogodišnju državnu smotru, od ukupno 98 prezentirana projekta na regionalnim smotrama, odabrana su 23 projekata posvećena problematici i konkretnim situacijama iz svakodnevne odgojno-obrazovne prakse usko povezanima s problemima ostvarivanja dječjih prava.

Djeca iz dječjeg vrtića Maslačak iz Zaprešića kroz projekt „Knjiga“ predstavili su kako odgovorno postupati s knjigama, poštovati književna djela, znanje o tome kako se može doći do knjige i mogućnost sudjelovanja u razgovoru o književnom djelima. Djeca i odgojitelji Dječjeg vrtića Radost iz Novske osmislili su projekt Sigurno u prometu koji ima za cilj poučiti najmlađe o osnovnim znanjima o prometu. Sudjelovanjem u projektu, djeca su stjecala osnovna znanja o prometu; upoznavali prometne znakove i signalizacije za pješake; osposobili se za sigurnije sudjelovanje u prometu; kretanje po nogostupu, ulici i parkingu te korištenje biciklističke kacige.

Smotra_GOO_vrtici_1_mUpravo je i glavni cilj smotre pokazati na koje se sve načine ostvaruju dječja prava u ustanovama ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te prezentirati mogućnosti i primjere kroz praksu.

Sudionike državne smotre pozdravili su Marija Ivanković, prof., voditeljica Službe za predškolski odgoj i obrazovanje Uprave za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja, Nevenka Lončarić-Jelačić, viša savjetnica za nacionalne manjine Agencije za odgoj i obrazovanje i Andreja Silić, tajnica državne smotre. – Bit je ovih projekata da se djeca nauče demokratskim načelima te da se stvara platforma i podloga da se društvo može razvijati – istaknula je Nevenka Lončarić-Jelačić.

Smotra_GOO_vrtici_2_mSvi projekti koji su pozvani na državnu smotru bit će objavljeni u zborniku (online), najavila je Andreja Silić. Vrtići su prvi stupanj odgojno-obrazovnog rada i kada se tamo postave temelji onda neće biti problema kasnije, istaknula je Marija Ivanković. Odgojiti dobrog građanina i odgojiti dobro dijete najveći je uspjeh svih nas. Zato djecu odgajajte u pravim vrijednosti – poručila je Marija Ivanković.

Smotre projekata iz područja ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja prilika su za susrete praktičara, izravno komuniciranje o odgojno-obrazovnoj praksi, razmjenu iskustva i učenje. Na taj način odgojitelji upoznaju nove mogućnosti rada, raspravljaju o različitim mogućnostima djelovanja i istraživanja u odgojno-obrazovnoj praksi te njezina unapređivanja, osobito u području građanskog odgoja i obrazovanja.

Smotra_GOO_vrtic_4_mOdaziv na ovogodišnje regionalne smotre projekata je kao i ranijih godina bio velik, o čemu govori broj prijavljenih projekata (98), od kojih je u kategoriji prezentacija prikazano 71, a ostali su bili zastupljeni u kategoriji plakata/postera. To svakako govori i o promicanju kvalitete života i temeljnih ljudskih vrijednosti te njihova življenja u svakodnevnoj praksi dječjih vrtića. Povjerenstva regionalnih smotri projekata odabrala su, zajedno sa sudionicima smotri, projekte za državnu razinu na osnovi sažetih prijedloga i prijava te na osnovi prezentacija na regionalnim smotrama. Na državnoj smotri predstavili su se:

Izlaganja

 1. Knjiga, DV Maslačak, Zaprešić
 2. Ekovrt – naše je pravo hraniti se zdravo, DV Petrinjčica, Petrinja
 3. Mali poduzetnik, DV Sunce, Zadar
 4. I ja imam pravo disati zdravo, DV Smilje, Šibenik
 5. Budimo suradnici, DV Palčica, Dubrovnik
 6. Mali poduzetnici, DV Ploče, Ploče
 7. Čuvari prirode, DV Palčica, Dubrovnik
 8. Mali vijećnici, DV Sunčana, Zagreb
 9. Razvoj unutrašnjih snaga djeteta u iniciranju i održavanju dobrih odnosa s vršnjacima, DV Sopot, Zagreb
 10. Darujmo osmijeh gradu, DV Zraka sunca, Križevci
 11. Tko se boji mraka još, DV Dječji svijet, Varaždin
 12. Potraga za pravilima, DV Osijek, Osijek
 13. Živjeti zajedno, Centar za predškolski odgoj Vinkovci, Vinkovci

 

Smotra_GOO_vrtici_3_mPosteri

 1. Jedem odgovorno, jedem zdravo, to je moje pravo, DV Jabuka, Zagreb
 2. Opasno nije uvijek opasno, DV Remetinec, Zagreb
 3. Mali poduzetnici, DV Sisak Novi, Sisak
 4. Sigurno u prometu, DV Radost, Novska
 5. Zaboravljene igre, DV Leptirić, Trsteno
 6. Zdravim navikama do zdravog života, DV Škatulica, Dubrovnik
 7. Lepoglavska čipka, DV Lepoglava, Lepoglava
 8. Pet načina kako da pomognemo očuvati svijet u kojem živimo, DV Maslačak, Đurđevac
 9. Povrtnjak, DV Ivane Brlić Mažuranić, Slavonski Brod
 10. Igrajmo se zajedno, DV Osijek, Osijek