Natjecanja i smotre / 21. svibnja 2013.

Učenje o demokratičnosti, ljudskim pravima i odgovornosti

smotra1_mDržavna Smotra projekata iz područja Građanskog odgoja i obrazovanja na kojoj su učenici osnovnih i srednjih škola te predškolske ustanove predstavili projekte kojima su promišljali, istraživali i rješavali društvene, gospodarske i kulturološke probleme svoje lokalne zajednice održana je 20. svibnja 2013. u Zagrebu.

U Starogradskoj vijećnici u Zagrebu učenici osnovnih i srednjih škola predstavili su sucima procjeniteljima 50 projekata, kojima su se založili za promicanje dječjih prava i međusobnu suradnju, odgovorno ponašanje u zajednici, poštivanje svakoga bez obzira na različitosti, podsjetili se na razne tradicijske igre, potrebu očuvanja kulturne baštine i identiteta te ekološku osviještenost i održivi razvoj.

Radom na projektima učenici su se prvenstveno osvijestili da svojom odgovornošću i aktivnošću mogu utjecati na život u lokalnoj zajednici te stvorili temelje za učenje, razumijevanje i poštivanje ljudskih prava, ali i odgovornosti.

smotra3_mOve godine, po deveti put, i predškolske ustanove su imale priliku na državnoj razini izložiti projekte iz područja građanskog odgoja. Djeca vrtićke dobi promišljali su i rješavali probleme koji proizlaze iz njihove zajednice, a pred sucima procjeniteljima projekte su izložili njihovi odgajatelji i stručni suradnici iz predškolskih ustanova.

Smotra projekata iz Nacionalnog programa odgoja i obrazovanja za ljudska prava i demokratsko građanstvo u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje odlična je metoda kako učenicima na praktičan i interaktivan način približiti tematiku i sadržaj demokratskog građanstva i ljudskih prava. Obraćajući se sudionicima Smotre Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje, istaknuo je da će učenici, koji danas uče o ljudskim pravima i demokratskom građanstvu, stvarati društvo koje će biti u znatnoj mjeri demokratičnije, odgovornije i pravednije.

smotra2_m-Uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja,  uz zdravstveni odgoj,  je zasigurno jedan od najboljih stvari koje su se dogodilo u posljednjih nekoliko godina i vjerojatno ni mi svi sada nismo svjesni važnosti i vrijednosti toga. Kada današnje generacije učenika budu participirale u donošenju odluka i postanu aktivni građani društva biti ćemo toga puno svjesniji –naglasio je ravnatelj Filipović, izrazivši potporu svim učiteljima i nastavnicima koji sudjeluju u provedbi građanskog odgoja i obrazovanja u školama. Potporu provođenju u ime Udruga hrvatskih sudaca dao je i Marin Mrčela, sudac Vrhovnog suda. Naime, Udruga hrvatskih sudaca već godinama sudjeluje u provođenju jednog dijela Građanskog odgoja i obrazovanja i to simuliranog suđenja aktivnost u kojoj učenici glume stranke u postupku, i tužitelje i tuženike, a sude im pravi suci. Sudionike državne Smotre za predškolske ustanove pozdravila je Marija Ivanković , voditeljica Odjela za predškolski odgoj i obrazovanje MZOS-a, koja je naglasila obvezu da se mladi od najranije dobi sustavno poučavaju demokratičnosti, ljudskim pravima i odgovornosti.

Dokumenti