Natjecanja i smotre / 19. travnja 2012.

Učeničko stvaralaštvo i kreativnost predstavljeni na državnoj Smotri LiDraNo 2012.

lidrano_glavna_mHrvatska školska smotra literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2012., za učenike osnovnih i srednjih škola održana je 21. put, ove godine u Šibeniku od 15. do 19. travnja 2012. godine. Na državnoj Smotri u Šibeniku najbolji mladi glumci, novinari, literati među učenicima pokazali su svoje kreativno stvaralaštvo i talent u literarnom, dramskom, novinarskom, videofilmskom i radijskom izrazu.

Progovarajući riječju, pokretom i slikom, učenici su na umjetnički način dočarali  kako doživljavaju svijet oko sebe, prikazali društvene probleme te svakodnevne situacije u svojima školama. Prikazani radovi i djela nastala su marljivim radom učenika i njihovih mentora koji su prepoznali originalnost i talent, te ih potaknuli i razvijali. 

lidrano_radijske_mGotovo 900 učenika i mentora u Šibenik je došlo sa svojim pjesmama i recitacijama, reportažama, intervjuima, tematskim člancima, glumačkim predstavama i nastupima, filmovima i radijskim emisijama te školskim listovima. U Šibeniku je predstavljeno 35 školskih listova, 11 radijskih emisija, 15 filmova, odigrano je 77 pojedinačnih i 36 skupnih scenskih nastupa, pročitano je 35 samostalnih novinarskih radova te 77 literarnih radova.  Na Smotri za osnovne škole sudjelovalo je 168 mentora i 357 učenika, a na Smotri za srednje škole 117 mentora i 248 učenika.

Državna Smotra LiDraNo, osim prikaza onog najboljeg što se događa u našim školama, bila je prilika učenicima, koji stvaraju u dramskom, novinarskom i literarnom području, da kroz susrete sa svojim kolegama i učiteljima upoznaju svoje vršnjake, nauče nešto novo, vide kako to drugi rade te dodatno savladaju tajne novinarskog, literarnog, scenskog te filmskog i radio stvaralaštva.

lidrano_literati_mNaime, nakon prezentacije svih učeničkih radova održani su stručni razgovori i okrugli stolovi s voditeljima i učenicima, članovima školskih družina. Članovi prosudbenih povjerenstava, među kojima su priznati i poznati novinari i urednici novina, filmski i kazališni redatelji, glumci, dramski pedagozi, televizijski i radijski djelatnici, kao što su redatelj Mario Kovač, glumica Vlasta Ramljak i glumac Luka Dragić, filmski redatelj Neven Hitrec, dramaturginja Tanja Kirhmajer, te književnici Enes Kišević, Zoran Ferić i Damir Miloš, s učenicima i njihovim mentorima raspravljali su o njihovom radovima te im dali niz korisnih savjeta kako i dalje razvijati talent koji posjeduju i kreativno se izražavati.

lidrano_kovac_mKazališni redatelj Mario Kovač, koji je i sam započeo karijeru na LiDraNu, ove je godine prvi puta kao član prosudbenog povjerenstva u skupnom scenskom nastupu sudjelovao na državnoj Smotri. Nakon ogledanih predstava izrazio je svoje zadovoljstvo viđenim.  

– Raduje nas široki raspon kazališnog izražaja. Škole se nisu fokusirale na one standardne klasične dramske predstave s klasičnim likovima i linearnom formom, nego smo vidjeli dramaturški zahtjevnih predstave i širok izbor žanrovskih predstava. Vidjeli smo jako puno lutkarskih predstava,  plesnih predstava, koreografskih, vidjeli smo predstave koje koketiraju sa avangardnim i alternativnim izričajem, pogotovo kod starijih razreda. Ono što se vidi je veselje igre, gušt igranja na pozornici – komentirao je Mario Kovač. Pohvalio je i izbor tema za predstavu.  – Kazalište je uvijek bilo ogledalo života, a mi smo ovdje imali prilike vidjeti kako to ogledalo doživljavaju naši mladi, vidjeti da imaju kritičan i samokritičan pristup. Bilo je tu ozbiljne i socijalne tematike, mračnih priča s nadom koja tinja na kraju – kazao je Mario Kovač.

Lidrano_1_mNaglasio je također da veseli vidjeti da na LiDraNu odgajamo jednu novu generaciju izvođača i publike, koji uče gledajući jedni druge i time ih odgajamo i učimo da budu odgovorna i kvalitetna publika bez koje kazalište nema smisla.

Član prosudbenog  povjerenstva za videofilmsko stvaralaštvo Krešimir Mikić, profesor na Učiteljskom fakultetu u Zagrebu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu prokomentirao je ovogodišnje filmove na LiDraNu. Zanimljivo je, kaže, da su bili zastupljeni svi filmski rodovi, ali da je među njima prijavljeno vrlo malo igranih filmova. Ono što povjerenstvo raduje, kazao je, činjenica je da su ove godine imali veliki broj filmova, odnosno autora, koji se javljaju po prvi puta i da su upravo jedan veći broj filmova na državnoj smotri upravo debitantski filmovi. – Zanimljiva je i znakovita i činjenica da djeca i dalje pokazuju veliki interes za osobe, za drugu djecu, koja su možda po nečemu različita od njih, i tim temama pristupaju  s punim razumijevanja i suosjećanjem, što mislim da je vrlo važno- naglasio je Krešimir Mikić.

lidrano_2_mDržavna Smotra LiDraNo za učenike osnovnih i srednjih škola zatvorene su završnim svečanostima na kojima su nastupili učenici čiji su radovi i izvedbe obilježili ovogodišnju Smotru LiDraNo 2012. Tom prilikom učenike i njihove mentore pozdravili su i čestitali im zamjenik župana Šibensko- kninske županije Zoran Smolić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, ravnatelji škola domaćina, Emil Božikov ravnatelj OŠ Brodarica i Josip Belamarić, ravnatelj Tehničke škole Šibenik.

– Činjenica da se LiDraNo održava već 21godina potvrđuje da je ova smotra mjesto i rasadnik svega onog dobrog što će se u kulturnom životu u Hrvatskoj događati u literarnom, filmskom, novinarskom, radijskom i dramskom životu. Danas su među vama budući novinari, pisci, glumci, a naravno svega toga ne bi bilo, unatoč vašoj nadarenosti i talentu, da nema vaših učitelja koji su vas stručno i s ljubavlju vodili da vas pripreme za ovu državnu smotru – poručio je ravnatelj Vinko Filipović. U ime organizatora Smotre zahvalio je djelatnicima škola domaćina i članovima prosudbenih povjerenstava.

Agencija za odgoj i obrazovanje, koja je uz Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta organizator državne Smotre LiDraNo 2012., izdala je zbornik odabranih literarnih i novinarskih radova koji je jedinstvena antologija godišnjeg stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola u Republici Hrvatskoj.(zbornici)

Zadaća smotre LiDraNo je razvijati i poticati učeničko literarno, dramsko-scensko i novinarsko stvaralaštvo, promicati učeničko pisano i govorno izražavanje na hrvatskome jeziku, otkrivati, pratiti i poticati učenike posebnih sklonosti, sposobnosti i kreativnosti.

Lidrano_vukelja_mVrijednost i značenje smotre LiDraNo najbolje je dočarala  Željka Horvat Vukelja, predsjednica Središnjeg odbora državne Smotre LiDrNo, u obraćanju učenicima i mentorima.

– Svatko je od vas dobio jedan mali žir na dar.  Darovan mu je, talent, dar, nadarenost, koji se iz žira trebaju razviti u hrast. Svi to neće napraviti. Neki će svoj žir ostavit u ladici, u nekoj kutiji, i tamo će čamiti i čekati, a budući da ste vi došli ovdje na državnu Smotru LiDraNo vjerujem da je većina vas posadila svoj žir, i da će on pomalo narasti u veliki hrast. Pri tome imate pomoć svojih nastavnika. Oni su pak sretni jer imaju vas, imaju što uzgajati, podizati i želim vam da u se u svakom od vas razvije ovaj žir i izraste u hrast- kazala je Željka Horvat Vukelja.