Natjecanja i smotre / 20. ožujka 2012.

Učenici 2. i 3. razreda osnovne škole izborili pravo sudjelovanja na državnom Natjecanju iz informatike

informatika_mDržavno Natjecanje iz informatike – računalstva (Infokup 2012), na kojem sudjeluje 195 učenika osnovnih i srednjih škola, otvoreno je u Primoštenu  19. ožujka 2012. godine.

Na ceremoniji otvaranja pozdravne riječi i čestitke sudionicima državnog natjecanja, učenicima i njihovim mentorima, uputili su ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, dožupan Šibensko-kninske županije Zoran Smolić, predsjednik Hrvatske zajednice tehničke kulture Ante Markotić i tajnica natjecanja Željka Knezović.

Natjecanje na kojem se učenici natječu u tri kategorije: Algoritmi, Razvoj softvera i Osnove informatike, a dalje se svaka od tih kategorija dijeli u potkategorije ovisno o korištenim programskim alatima, održava se do 22. ožujka 2012. Domaćin najboljim mladim informatičarima je Osnovna škola Primošten.

informatika1_mOve godine posebno treba istaknuti učenike koji su pozvani na državno natjecanje, a postigli su izvrsne rezultate na županijskoj razini u kategoriji LOGO do 5. razreda i najmlađi su natjecatelji u posljednjih nekoliko godina koji su svojim izvrsnim rezultatom stekli pravo dolaska na državno natjecanje. To su učenici Dorijan Lendvaj, učenik 2. razreda Osnovne škole Popovača u Popovači te Ivan Jambrešič, učenik 3. razreda Osnovne škola A. G. Matoša iz Zagreba. Na samom otvaranju 21. Državnog natjecanja iz informatike i računalstva (Infokup 2012) ovim učenicima, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović uručio je posebno priznanje.

Iako je informatika u osnovnim školama izborni predmet, osnovnoškolci pokazuju veliki interes za informatiku, o čemu govori i njihova brojnost na školskoj, zatim županijskoj,  i na kraju državnoj razini natjecanja. Na školskim natjecanjima je ove godine sudjelovalo oko 5.000 učenika osnovnih i srednjih škola, do županijske razine došlo je njih 2.000, dok je priliku za odmjeravanja snaga na državnom dobilo njih nešto manje od 200. Pobjednici državnog Natjecanja iz informatike – računalstva (Infokup) redovito se natječu i na međunarodnim natjecanjima, gdje postižu izvanredne rezultate.

Organizatori Natjecanja iz informatike – računalstva (Infokup 2012.) su  Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Agencija za odgoj i obrazovanje i DUMP Udruga mladih programera, a suorganizator je Hrvatska akademska istraživačka mreža CARNet.