Natjecanja i smotre / 17. listopada 2019.

Učeničke zadruge predstavile se na smotri u Vinkovcima

Državna smotra učeničkih zadruga održana je u Vinkovcima 9. i 10. listopada 2019. godine u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje i Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva. Na ovogodišnjoj Smotri sudjelovale su ukupno 103 učeničke zadruge iz Hrvatske i inozemstva.

Svoje radove na izložbenim prostorima izložile su 64 učeničke zadruge iz osnovnih i srednjih škola i centara za odgoj i obrazovanje, dvije zadruge iz škola domaćina, šest zadruga-gostiju iz Vukovarsko-srijemske županije i četiri škole – gosta iz inozemstva: OŠ Matija Gubec iz Tavankuta (Republika Srbija), KŠC Petar Barbarić iz Travnika (Bosna i Hercegovina) te JUOŠ Narodni heroj Savo Ilić iz Kotora i JUOŠ Drago Milović iz Tivta (Crna Gora).

31. smotra učeničkih zadruga Republike Hrvatske svečano je otvorena 9. listopada 2019. u dvorani Barun Trenk, a prigodnim riječima prisutnima su se obratili Zdenka Čukelj, u ime Ministarstva znanosti i obrazovanja, Vladimira Brezak, u ime Agencije za odgoj i obrazovanje, Dragica Benčik, predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva, Jadranka Mustapić Karlić, u ime Vukovarsko-srijemske županije, Andrea Vinković, u ime Grada Vinkovaca te Jasna Varga, ravnateljica Osnovne škole Jarmina – škole domaćina, uz pjesmu i recitaciju učenika osnovne škole Jarmina.

Mladi zadrugari iz cijele Hrvatske pokazali su svoje najbolje proizvode i prezentirali praktične radove i postignuća svoje zadruge. Kreativnost i inovativnost krasila je svaki izložbeni prostor koji je ujedno bio i prodajni štand. Brojni ukrasni i uporabni predmeti izrađeni rukama na tradicionalan način, razni biljni ljekoviti i prehrambeni pripravci, nakit, cvijeće, te suveniri koji njeguju tradiciju predstavljali su pojedinu zadrugu, ali i kraj u kojemu zadruga djeluje i radi. Tijekom drugog dana Smotre, za sve sudionike Smotre organizirane su i turističke ture obilaska Vinkovaca pod vodstvom učenika Turističke gimnazije Srednje strukovne škole Vinkovci te posjet Gradskom muzeju. Na Smotri je prezentirano i šest istraživačkih radova, četiri iz osnovnih i dva rada iz srednjih škola.

Škole domaćini Smotre bile su Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci i Osnovna škola Matija Gubec iz Jarmine, a pokrovitelji Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo gospodarstva i poduzetništva, Hrvatska zajednica tehničke kulture Vukovarsko-srijemska županija i Grad Vinkovci.

Na kraju ovogodišnje Smotre, riječima zahvale i potpore, svim sudionicima i gostima obratila se ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak Stamać. Predsjednica Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Dragica Benčik uručila je ravnateljici dr. sc. Dubravki Brezak Stamać sliku Oskara znanja u tehnici mozaik kao zahvalu Agenciji za odgoj i obrazovanje za podršku učeničkom zadrugarstvu Republike Hrvatske.