Natjecanja i smotre / 30. ožujka 2012.

U Zagrebu započelo državno Natjecanje u debati

debata_mDržavno Natjecanje u debati učenika osnovnih i srednjih škola započelo je svečanim programom  30. ožujka 2012. godine u Zagrebu u Osnovnoj školi Zapruđe. Na natjecanju sudjeluje 36 ekipa od po tri člana, 12 iz osnovnih škola i 24 iz srednjih škola.

Prije službenog početka natjecanje sve prisutne učenike i njihove mentore pozdravili su i čestitali im na plasmanu na državno Natjecanje ravnateljica osnovne škole Zapruđe Ružica Vitman-Sović, dogradonačelnica grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević, predsjednica Hrvatskog debatnog društva Izeta Colarić, predsjednica Državnog povjerenstva Nada Kegalj i ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović.

Uz čestitke učenicima i mentorima dogradonačelnica grada Zagreba Jelena Pavičić-Vukičević istaknula je važnost održavanja Natjecanja u debati.
 – Znanje, kompetencije i vještine koje stječete kroz ovo natjecanje bit će vam od velike koristi, kako u nastavku školovanja, tako i u vašim karijerama i nastavku života – naglasila je Jelena Pavičić-Vukičević. Predsjednica Hrvatskog debatnog društva Izeta Colarić zahvalila je Agenciji za odgoj i obrazovanje na podršci u provođenju i organiziranju natjecanja čime su, istaknula je, otvorili vrata debati u školama.
debata1_mRavnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje pohvalio je izbor teza za ovogodišnje državno Natjecanje u debati te se i sam uključio u debatu. Također naglasio je da je debata jedna vještina koja nedostaje mnogim akterima javnog života. Učenike je pozvao da razvijaju vještinu debatiranja jer će im to sigurno pomoći da se izgrade kao cjelovite osobe, a posebno je važna činjenica da kroz debatu razvijaju stavove i prihvaćaju drugačija mišljenja.
– Osobito su me zainteresirali i zaintrigirale teze za ovogodišnje državno Natjecanje. I zato moram reći svoje mišljenje. Postojeći sustav vrednovanja učenika u školama neću reći da je neprimjeren, ali da ga treba mijenjati treba, a što se tiče održivog razvoja, mislim da je održiv- kazao je ravnatelj Agencije Vinko Filipović.    
Osnovnoškolci će ove godine, naime, izmjenjivati mišljenja i stavove o tome je li postojeći sustav vrednovanja učenika u školama neprimjeren, a učenici srednjih škola debatu će voditi na osnovi teza treba li vodu plaćati prema tržišnoj cijeni i je li održivi razvoj zaista održiv. Na Natjecanju se sučeljavaju po dvije ekipe uz prisutnost suca koji vodi zabilješke na propisanim formularima, donosi presudu o pobjedi te bodovno vrednuje pojedinačne govore, odnosno govornike. Teze za Natjecanje u debati za osnovne i srednje škole donosi državno povjerenstvo na prijedlog Hrvatskog debatnog društva, koje je u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta i Agencijom za odgoj i obrazovanje, organizator natjecanja.  
Sudjelovanjem na Natjecanju u debati učenici razvijaju kritičko mišljenje o različitim društvenim i etičkim problemima, toleranciju prema različitim idejama, stavovima, kulturama te prema etičkoj, rasnoj i spolnoj pripadnosti. Također stvaraju vlastite stavove o različitim društvenim problemima,  razvijaju timski rad i suradnju, vještine za cjeloživotno učenje i retoriku.