Natjecanja i smotre / 8. svibnja 2019.

U Zagrebu održano državno Natjecanje u debati

Zagrebačka osnovna škola Zapruđe i ove je godine, po deseti put, ugostila državno Natjecanje u debati koje se održalo 3. i 4. svibnja 2019. godine. Tijekom dva dana natjecanja 102 učenika osnovnih i srednjih škola natjecala su se u govorništvu i argumentiranim raspravama o aktualnim društvenim temama.

Predvođene svojim mentorima, voditeljima debatnih klubova, sudjelovale su 34 ekipe u dvije kategorije – 14 osnovnoškolskih i 20 srednjoškolskih ekipa iz Splita, Kaštel Starog, Rijeke, Raba, Nove Gradiške, Siska i Zagreba.

Učenici su i ove godine raspravljali na jednu zadanu i dvije ad hoc teze, pripremljene na samom natjecanju. Osnovnoškolci su raspravljali o uvođenju prijemnih ispita za srednje škole, djelomičnom uvođenju nastave na stranom jeziku te o tome bi li društvene mreže trebale zakonski odgovarati za sadržaj koji se na njima objavljuje. Srednjoškolske su ekipe raspravljale o smrtnoj kazni, vjerskim simbolima u javnim ustanovama i, na kraju, o obavezi kompanija da u cijenu proizvoda uključe trošak štete po okoliš. U dva dana ukupno je održano 78 debata!

Nakon dvodnevnog debatiranja, u kategoriji osnovnih škola prvo mjesto pripalo je ekipi SSK 1 Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića iz Zagreba, dok je u kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojila ekipa Bušmani 1 iz II. gimnazije iz Zagreba. Najboljim govornicima proglašeni su Jagoda Sabljić iz Osnovne škole prof. Filipa Lukasa iz Kaštel Staroga te Marko Kasun iz zagrebačke XV. gimnazije.

Sudjelovanjem na Natjecanju u debati učenici razvijaju kritičko mišljenje i vlastite stavove o različitim društvenim problemima te stječu vještine za cjeloživotno učenje. Uče raditi u timu, slušati i poštivati različita mišljenja kojima se suprotstavljaju isključivo snagom argumenata u miroljubivom okruženju. Debata se kao izvannastavna aktivnost provodi u više od 150 osnovnih i srednjih škola, pridonoseći stvaranju novih kompetencija koje su prepoznate i uvrštene u nove kurikulume, a neophodne za stvaranje kvalitetnog demokratskog društva.

Rezultati – osnovne škole (XLSX: 28 kb)

Rezultati – srednje škole (XLSX: 37 kb)