Natjecanja i smotre / 11. listopada 2023.

U Zagrebu održana 11. Smotra hrvatskog školskog filma

Ovogodišnja 11. Smotra hrvatskog školskog filma održana je zajedno s 61. Revijom hrvatskog filmskog stvaralaštva djece, a u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom. Škola domaćin ove zajedničke manifestacije bila je Osnovna škola Marije Jurić Zagorke iz Zagreba uz partnerstvo Narodnog sveučilišta Dubrava. Manifestacija je okupila šezdesetak učenika i mentora, sudionika Smotre, koji su u Zagrebu boravili od 5. do 7. listopada.

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu Ivana Ivančić Medved, Jasminka Bijelić Ljubić, Neven Hitrec, Silvestar Kolbas, Istvan Filakovity i Slaven Zečević izabralo je 26 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih filmskih radova koji su službeno prikazani na Smotri. Na otvorenju je u ime Agencije za odgoj i obrazovanje nekoliko riječi s publikom podijelila Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanje i smotre: „Priznajem da mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u selekciji Smotre iako taj posao nije nimalo jednostavan. Čestitam svima na vašem radu, entuzijazmu i na vašoj kreativnosti. Ovom prilikom želim posebno čestitati nastavnicima Dan učitelja te se zahvaliti svim suorganizatorima i domaćinima.“

Članovi prosudbenog povjerenstva posebno je istaknulo dvanaest filmskih radova. Riječ je o filmovima osnovnoškolaca: Stolica (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), Dijalozi (OŠ Svetvinčenat), Šuma Striborova (OŠ Sveti Petar Orehovec), Životna misija (OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica), Film Noir (OŠ Dragalić), Sapun (OŠ o. Petra Perice Makarska) i Klanjske stolice (OŠ Klana), te filmove srednjoškolaca: Noć na Zemlji (Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok), Zaposlen (Srednja škola Duga Resa), Večera je u frižideru (Gimnazija Josipa Slavenskog Čakovec), Vatova (Talijanska srednja škola Rovinj) i Bez veze (Dom učenika Ugostiteljsko-turističke škole Osijek).