Natjecanja i smotre / 19. svibnja 2017.

U Zadru održana 20. državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola

globe2017-1_m20. državna Smotra i natjecanje hrvatskih GLOBE škola održana je u Zadru od 15. do 17. svibnja 2017. godine. Gostoljubivi domaćin bila je OŠ Zadarski otoci, također vrlo uspješna GLOBE škola i sjedište međužupanijskog vijeća za Dalmaciju.

Na smotri i natjecanju sudjelovalo je ukupno 128 učenika i 62 mentora, a sve je organiziralo i provelo 25 članova državnog povjerenstva.

U kategoriji SMOTRE UČENIČKIH ISTRAŽIVAČKIH RADOVA, ekipe iz 38 škola svoj su rad predstavile u pet usporednih sekcija. Ocjenjivačka su povjerenstva imala težak zadatak da između mnogo zanimljivih, kvalitetnih i vrijednih radova izdvoje najviše dva iznimno uspješna rada. Priznanja za iznimno uspješan školski istraživački projekt dobilo je 11 škola, odnosno 9 projekata jer su na 2 nagrađena projekta zajednički radile po dvije škole. Važno je reći i to da su sekcije predstavljanja projekata određene tematski i da u njima sudjeluju ekipe osnovnih i ekipe srednjih škola, a da je od 11 škola s osvojenim priznanjima 10 osnovnih škola. To pokazuje da ocjenjivačka povjerenstva, uz različite kriterije vrednovanja projekata, itekako uzimaju u obzir primjerenost pojedinog rada učeničkoj dobi.

globe2017-2_mU kategoriji ORIJENTACIJSKOG GLOBE NATJECANJA sudjelovale su ekipe 24 osnovne i 15 srednjih škola. Staza natjecanja obuhvatila je 5 kontrolnih točaka na kojima su učenici rješavali praktične i teoretske zadatke u kojima se tražila vještina primjene sadržaja Programa GLOBE. Služeći se zemljovidom, učenici su trebali pronaći zadane kontrolne točke, riješiti zadatke i stići na cilj u što kraćem vremenu. Stoga valja naglasiti da na uspjeh u orijentacijskom natjecanju utječe znanje, spretnost i fizička spremnost ekipe, suradnja u timu te vještina orijentacije u prostoru. Orijentacijsko natjecanje za pojedinu ekipu trajalo je od 56 do 105 minuta, a ekipe su startale prema izvučenom redoslijedu starta. Stoga na uspjeh ekipe može utjecati i izvučeni startni broj, odnosno vrijeme čekanja na startu.  

globe2017-3_MZbog toga se naglašava da je GLOBE natjecanje ponajprije prijateljsko nadmetanje u kojem se učenicima i njihovim mentorima želi skrenuti pozornost na potrebu integriranja i primjene te međusobnog povezivanja školskog znanja sa specifičnim znanjima iz Programa GLOBE, na razvoj vještina, kritičkog i analitičkog mišljenja te na važnost timske suradnje i suradničkog učenja. U orijentacijskom natjecanju vrijeme je korektivni čimbenik jer može utjecati samo na 20% ukupnog rezultata. Međutim, i vrijeme je važno jer govori o vještini snalaženja u prostoru, govori o sigurnosti koju učenici imaju u svoje znanje prilikom rješavanja zadataka te o uspješnosti funkcioniranja tima.

Državna je smotra i natjecanje GLOBE škola bila prigoda za dodjelu zahvalnica školama koje su proslavile 20 godina kontinuiranog rada u programu GLOBE:

OŠ Antuna Mihanovića, Osijek

OŠ „Antun Mihanović“, Slavonski Brod
OŠ Belica, Belica
OŠ „Hugo Badalić“, Slavonski Brod
OŠ Matije Gupca, Gornja Stubica
OŠ Rikarda Katalenića Jeretova, Opatija
OŠ „Vladimir Nazor“, Virovitica
Gimnazija „Matija Mesić“, Slavonski Brod
Škola za medicinske sestre Vrapče, Zagreb
Tehnička škola Daruvar, Daruvar
Šumarska i drvodjeljska škola, Karlovac

Posebna je zahvalnica uručena vokalno-instrumentalnom sastavu Tehničke škole Daruvar koji je obogatio program druženja sudionika tijekom završne večeri.