Natjecanja i smotre / 29. svibnja 2012.

U Slavonskom Brodu održano državno prvenstvo osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i kulture

Državno natjecanje osnovnoškolaca u poznavanju prometnih propisa i vještini upravljanja biciklom “Sigurno u prometu 2012.” u organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, Hrvatskog autokluba (HAK) održano je 24. svibnja u Slavonskom Brodu.

Najboljih 42 učenika i 42 učenice četvrtih, petih i šestih razreda osnovnih škola, koji su se znanjem i vještinama u snalaženju u prometu iskazali na ranije održanim zahtjevnim školskim i županijskim natjecanjima, odmjerili su svoje prometno znanje i praktične vještine kroz teoretski i praktični dio natjecanja.

Jubilarno, 20. izdanje prometno edukativne akcije Sigurno u prometu svečano su otvorili ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, brodskoposavski župan Danijel Marušić, načelnik Policijske uprave brodsko-posavske Darko Petek, tajnica Autokluba „Marsonia“ Vesna Kerdić i predsjednik Hrvatskog Autokluba Ivo Bikić, koji je ovom prilikom istaknuo: „Najvažnija zadaća HAK-a je skrb o sigurnosti svih sudionika u prometu, posebice najmlađih. Dvadeset godina tradicije akcije „Sigurno u prometu“ svjedoči o uspješnosti suradnje između HAK-a i državnih institucija, kao i o trudu koji ulažemo u edukaciju. A upravo smo prema osnovnoškolcima usmjerili velik broj edukativnih aktivnosti jer već u 13. godini života dobivaju zakonsku mogućnost da prvi put kao biciklisti samostalno sudjeluju u prometu čime se i povećava rizik stradavanja na cestama. Da se naše aktivnosti u tom smjeru itekako isplate najbolje pokazuje činjenica da se Hrvatska nalazi u samom europskom i svjetskom vrhu kada je riječ o sigurnosti djece kao aktivnih sudionika u prometu“.

Domaćin natjecanja bio je Autoklub „Marsonia“ iz Slavonskog broda, a natjecanje je provedeno u OŠ Vladimir Nazor, OŠ Dragutin Tadijanović i Glazbenoj školi u Slavonskom brodu, dok su učenici i učenice OŠ Sibinj pripremili zabavni program.

Akcija “Sigurno u prometu 2012.” u svim fazama natjecanja, na razini osnovnih škola diljem zemlje i na održanim županijskim natjecanjima u lokalnim auto klubovima, ove je godine obuhvatila oko 3.300 djece. U posljednjih pak 20 godina održavanja, samo ovom edukativnom akcijom HAK je obuhvatio nekoliko desetaka tisuća djece koje stečena iskustva i znanje o prometnim propisima i kulturi čine doživotno odgovornijim i svjesnijim sudionicima u prometu.

Pobjednici ovogodišnjeg državnog natjecanja su Karlo Jelenović iz OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice, koji je osvojio prvo mjesto, dok je među dječacima drugi Kristijan Miličić iz Zagreba, iz OŠ Sesvetska Sopnica. Među djevojčicama prva je Marta Vukelić iz OŠ Zvonka Cara iz Crikvenice a druga je Anita Čevizović iz OŠ Ivana Gorana Kovačića iz Starog Petrovog sela, iz Brodsko posavske županije.

Pobjednici natjecanja predstavljat će Hrvatsku na europskom natjecanju koje će se održati od 21. do 24. rujna u Poljskoj, u gradu Bochnia, u organizaciji Svjetske automobilističke organizacije (FIA).

Natjecanje “Sigurno u prometu 2012.”, zajedno s ostalim brojnim aktivnostima usmjerenim na povećanje sigurnosti na našim cestama, provodi se u sklopu globalne akcije Desetljeće sigurnosti u prometu koju su prošle godine pokrenuli UN i Svjetska zdravstvena organizacija, a HAK je bio među pokretačima te akcije u Europi.

Više informacija o državnom natjecanju „Sigurno u prometu“ dostupno je na: http://www.hak.hr/sigurnost-u-prometu/prometna-preventiva/sigurno-u-prometu/