Natjecanja i smotre / 22. svibnja 2014.

U Rovinju održano državno natjecanje „Sigurno u prometu“

sigurno_u_prometu1_mDržavno natjecanje učenika osnovnih škola u poznavanju prometnih propisa i sigurnosnih pravila te upravljanja biciklom na vježbalištu „Sigurno u prometu“ održano je od 20. do 23. svibnja 2014. godine u Rovinju u OŠ Jurja Dobrile.

Na 22. državnom natjecanju sudjelovali su učenici koji su ostvarili najbolji rezultat na županijskim natjecanjima, njih  84 učenika. Svaku županiju predstavljala je ekipa od četvero učenika, dvije djevojčice i dva dječaka.

Natjecanje se sastojalo od teorijskog dijela gdje se provjeravalo znanja o prometnim propisima i sigurnosnim pravilima te  praktičnog dijela vožnje biciklom na zadanom poligonu gdje se boduje točnost i spretnost natjecatelja u upravljanju biciklom prema točno utvrđenom sadržaju.

sigurno_u_prometu2_mOsim natjecateljskog karaktera ova tradicionalna prometno-preventivna akcija ima za cilj edukaciju učenika o poznavanju prometnih propisa, da bi se prevencijom smanjio broj prometnih nezgoda u kojima sudjeluju najugroženija skupina učesnika u prometu, a to su djeca. Natjecanje organiziraju Agencija za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta i Hrvatski autoklub. Najbolji pojedinci na natjecanju Sigurno u prometu 2014., dvije djevojčice i dva dječaka, predstavljat će ekipu Hrvatskog autokluba na europskom natjecanju koje se ove godine održava u rujnu u Finskoj. Na svečanom otvaranju nazočne su pozdravili predstavnici Istarske županije, Grada Rovinja, OŠ Jurja Dobrile, PU istarske i HAK-a, Vinko Filipović, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje.