Natjecanja i smotre / 16. svibnja 2012.

U Novigradu sagrađeni mostovi igre, stvaralaštva i prijateljstva

novigradd_mTjedan je dana više od 330 djece u Novigradu stvaralo i gradilo mostove na slikama, u pričama, pjesmama i slikovnicama, lutkarskim i dramskim predstavama, na fotografijama i u filmovima. Osnovna škola Rivarela pretvorena je u veliku kreativnu radionicu, učionice u ateljee, glazbene i filmske studije, hodnici u izložbeni prostor, a vrt i dvorište u kiparske radionice.

novigrad2_mUčenici su gradili mostove riječju, zvukom, slikom i pokretom zajedno sa svojim učiteljima hospitantima i voditeljima u 20 radionica jezično-umjetničkog područja, u školi za darovite, jedinoj takve vrste u Hrvatskoj, Školi dječjeg stvaralaštva Novigradsko proljeće. Zajednička tema svih radionica ove godine bila je »Most«. Školu, koja se od 5. do 11. svibnja 2012. godine održavala u Novigradu, posjetio je 8. svibnja ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

novigrad1_mU društvu gradonačelnika Ante Milosa, ravnateljice OŠ Rivarela i tajnice Novigradskog proljeća Davorke Parmač te predsjednice Upravnog odbora Škole dječjeg stvaralaštva Maje Zrnčić, obišao je kreativne radionice Novigradskog proljeća uvjerivši se u kreativnost i umješnost mladih slikara, kipara, lutkara, grafičara, kostimografa, scenografa i fotografa.

novigrad3_mNakon kratkog prigodnog programa, koji su pripremili učenici, ministar je pohvalio viđeno i konstatirao da model učenja i kreativnog stvaranja, koji se primjenjuju u Novigradu, bi trebalo prenijeti i u svakodnevnu nastavu.

– Uvjeren sam da kada bi škole izgledale kao ova na Novigradskom proljeću, da bi motiviranost učenika bila puno veća, a djeca i mladi radije odlazili u školu – poručio je ministar Jovanović. Polaznici Škole u razgovoru s ministrom pohvalili su ozračje koje vlada školom, mentore i voditelje radionica te mu prenijeli krilaticu koodrinatora i dobrog duha Škole Jože Prudeusa „Učitelj koji se ne smije, ne smije među učenike“

novigrad5_mNa Školi stvaralaštva Novigradsko proljeće uz darovite učenike sudjelovali su hospitanti, učitelji koji su se u svojim školama istaknuli radom u izvannastavnim aktivnostima. Njih 60, uz voditelje radionica, 20 glazbenih i plesnih pedagoga, koreografa, likovnih i dramskih umjetnika i novinara, zajedno je s učenicima sedam dana stvaralo te stjecalo praktične vještine i znanja. Svi radovi nastali u Školi prezentirani su i izloženi zadnjeg dana održavanja Škole stvaralaštva Novigradsko proljeće u novigrad4_mOŠ Rivareli te na završnoj svečanosti u sportskoj dvorani u Novigradu. U sat i pol vremena učenici su se potrudili pokazati ono najbolje što su radili u školi, filmove, plesne točke, dramske predstave i pjesme. Bogatstvo kreacije i talenta oduševilo je i ravnatelja Agencije za odgoj i obrazovanje Vinka Filipovića, koji je u kratkom obraćanju čestitao svim polaznicima škole te stručnom timu na prekrasnim radovima i djelima.