Natjecanja i smotre / 17. travnja 2018.

U DV Bjelovar održana regionalna smotra projekata građanskog odgoja i obrazovanja

Bjelovar1_mDječji vrtić Bjelovar u Bjelovaru bio je domaćin regionalne smotre projekata građanskog odgoja i obrazovanja za područje Bjelovarske, Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije. Na smotri je prezentirano osam projekata, a sudjelovalo je 103 odgojitelja, stručnih suradnika i ravnatelja u dječjim vrtićima. 

Članovi prosudbenoga vijeća bili su: Mirjana Milanović, prof., Gordana Patarčec, prof., stručni suradnik, Ljubimka Hajdin, prof., ravnatelj, Snježana Tišljarić, ravnatelj, Klaudija Krmpotić, odgojitelj savjetnik, mr.sc. Andreja Silić.

Prezentirani projekti osobito su istaknuli vrijedan rad odgojitelja i stručnih suradnika u stvaranju okruženja u kojem djeca svakodnevno mogu živjeti u zajednici i učiti o tome kako ona funkcionira. Djeca stječu dragocjena iskustva te svakodnevno isprobavaju različite vještine i stečena znanja u konkretnim situacijama i različitim odnosima između djece i odraslih osoba u kontekstu dječjega vrtića. 

Članica povjerenstva za procjenu projekata Mirjana Milanović, prof., istaknula je važnost boravak djeteta u institucijskom kontekstu te činjenicu da je on bitno drugačiji od obiteljskog i stoga nenadoknadiv za stjecanje socijalnih vještina. Učiti o socijalnim vještinama moguće je jedino u konkretnim situacijama, živeći i svakodnevno rješavajući pojedine probleme u kompleksnim odnosima među vršnjacima i odraslima.

Bjelovar2_mDjeca mogu od rane dobi učiti kako biti dobar građanin, poštujući i gradeći svoja pravila, upravljajući svojim emocijama, učeći o svojim pravima. Korak dalje u tom smjeru jest učiti kako zastupati svoja prava i zaštiti se a da time ne budu ugrožena tuđa prava. U tom smislu dalje moguće je konzekventno navesti sve dimenzije građanskog odgoja u kojima djeca mogu živjeti, djelovati, osvještavati i stjecati nova znanja, vještine, sposobnosti i kompetencije za odgovorno djelovanje u društvu (sadašnjem i budućem). 

Po završetku smotre odabrana su dva projekta, koja će biti predstavljena na Državnoj smotri 18. svibnja 2018. godine u velikoj dvorani Ministarstva znanosti i obrazovanja u Zagrebu, u kategoriji PPT prezentacija:

  1. 1. Sunčeka za bolje sutra, Dječji vrtić Cipelica, Čakovec
  2. Gdje i što rade mama i tata?, Dječji vrtić Fijolica, Prelog.